Cât costă să schimbi un ecran spart? Nici nu încape îndoială că, în ziua de astăzi, folosim smartphone-urile tot mai mult. Ceea ce nu e de judecat, fiindcă acestea ne ușurează foarte mult sarcinile zilnice, ne ajută să ne relaxăm și să păstrăm legătura cu prietenii noștri și cu cei dragi. La fel de evident este și faptul că uneori, din neatenție, le putem scăpa din mână și astfel ne putem alege cu un ecran spart.
Dacă te afli într-o astfel de situație, nu te pripi. Într-adevăr, un ecran spart al smartphone-ului poate presupune destul de multe neplăceri și cheltuieli neprevăzute (uneori, destul de mari). Cu toate acestea, înainte de a te interesa despre cât costă să schimbi un ecran spart, ia în considerare câteva posibile soluții.
Iată ce poți face dacă ți-ai spart ecranul smartphone-ului, înainte de a te hotărî să îl schimbi:
Verifică asigurarea telefonului
Bineînțeles, în cazul în care ai una. Uneori, asigurarea telefonului îți poate permite să îți schimbi ecranul spart fără să plătești nimic. Astfel, verifică dacă printre clauzele presupuse de asigurarea ta se află și cea referitoare la acoperirea reparațiilor unui ecran spart. În general, aceasta ar trebui să îți asigure rezolvarea ușoară și fără costuri (prea mari) a problemei. Este mai greu să repari un ecran spart la telefon folosindu-te de garanție, deoarece spargerea sa se datorează unui impact cu o suprafață dură ce a avut loc în urma manipulării device-ului, nedatorându-se unei defecțiuni din fabrică.
Fă diferența dintre componentele ecranului
Ecranul telefonului tău este alcătuit din 3 componente: display-ul (cel care afișează conținutul digital), touchscreen-ul (care îți permite manipularea afișajului) și sticla propriu-zisă a telefonului. Înlocuirea propriu-zisă a ecranului este dependentă de deteriorarea celor 3 componente ale sale. Dacă, spre exemplu, doar sticla propriu-zisă a telefonului este spartă, costurile de reparație ale ecranului spart scad semnificativ. În celelalte 2 situații, prețurile cresc destul de mult.
Adresează-te operatorului de telefonie mobilă
Pentru detalii suplimentare și îndrumări viabile, cel mai bine ar fi să te adresezi, indiferent de situația în care te afli, operatorului de telefonie mobilă. Acesta te va îndruma cu sfaturi potrivite. În aceeași măsură, poți merge în cel mai apropiat magazin pentru a cere detalii în acest sens.
Mergi la un service autorizat
Din fericire, ca pentru orice, există persoane avizate și recomandate în domeniu care te pot ajuta să rezolvi această problemă. Bineînțeles, în funcție de gravitatea ei, costurile pot să difere foarte mult. Înainte de toate, cel mai important este să știi care sunt componentele deteriorate și nefuncționale ale telefonului tău. Chiar dacă ecranul este puțin deteriorat și prezintă cioburi de sticlă, este esențial să prezinți această problemă unui personal tehnic pregătit, deoarece smartphone-ul tău poate prezenta deteriorări de ordin intern care pot compromite, în viitor, integritatea funcțională și tehnică a telefonului.
Folosește un telefon vechi
Deși nu sună prea bine, nu te sfii să folosești un telefon vechi (cel puțin până îți cumperi unul nou sau îl repari pe cel deteriorat). Se poate dovedi greoi să te reobișnuiești cu utilizarea altui telefon, mai ales dacă schimbi sistemul de operare. Însă, în astfel de situații, este recomandat să ai răbdare și, înainte de a-ți achiziționa un nou telefon, să cercetezi bine ofertele și promoțiile.
Vinde telefonul vechi
Probabil te întrebi cine ar cumpăra un telefon stricat și deteriorat. Există persoane care achiziționează astfel de telefoane pentru a face uz de componentele lor interne (cele care încă sunt funcționale și intacte). Astfel, poți să obții câțiva bănuți necesari pe care să îi pui deoparte pentru a îți achiziționa un nou telefon.
După cum am spus, dacă doar o anumită componentă a telefonului (folia de sticlă) a fost compromisă, însă celelalte 2 (display-ul, respectiv touchscreen-ul sunt funcționale), poți în continuare să îți folosești telefonul. Schimbarea foliei de sticlă este destul de accesibilă la preț, însă situația se schimbă în cazul în care, spre exemplu, funcționalitatea display-ului este deficitară.
Cât costă să repari un display spart?
Să schimbi un ecran spart (display, touchscreen) te poate costa destul de mult. Unele persoane chiar renunță să facă asta din motive de ordin financiar. Cu toate acestea, există soluții, iar prețurile pot să difere (nu semnificativ) în funcție de service-ul căruia dorești să te adresezi. De aceea, recomandat ar fi ca înainte de a te hotărî să-ți duci telefonul în service, să fii la curent cu ofertele de preț ale mai multor servicii de acest gen.
În funcție de telefonul tău, iată care sunt prețurile orientative de schimbare a ecranului spart:
- iPhone – în funcție de modelul specific, prețurile variază de la 300 de RON (iPhone 8), până la 2350 de RON (iPhone 12 Pro Max) etc.;
- Samsung – în funcție demodelul specific, prețurile variază de la 350 de RON (Galaxy J5), 650 de RON (Galaxy S6), 850 de RON (Galaxy S8), 1200 de RON (Galaxy S20) etc.;
- Huawei – în funcție de modelul specific, prețurile variază de la 700-800 de RON (Mate 10 Pro), 300 de RON (P10), 1300 de RON (Mate 20 Pro), 1300-1400 de RON (P40 Pro), 1700 de RON (Mate 30 Pro) etc.
Prețurile sunt orientative și, bineînțeles, pot să difere semnificativ în funcție de oraș, cerere, modelul telefonului și daunele acestuia. În general, cu cât modelul telefonului este mai nou și de actualitate, cu atât costul schimbării unui ecran crește.
Cât costă să schimbi un ecran spart?
Costurile oscilează în funcție de modelul telefonului. Cu toate acestea, se situează tot în jurul costurilor de reparare ale unui display nefuncțional. Cel mai indicat ar fi să vă adresați unui service tehnic autorizat și, în general, recomandat de către cineva. Tot în funcție de modelul telefonului, durata de reparare va fi undeva la 2 săptămâni, respectiv 10 zile lucrătoare. După cum am spus, astfel de situații sunt neplăcute. Cu toate acestea, pot fi preîntâmpinate sau mult diminuate prin folosirea huselor de protecție și a foliilor din sticlă. Dacă s-a întâmplat să-ți spargi ecranul, adresează-te persoanelor care se ocupă de astfel de reparații. Cât costă să schimbi un ecran spart?