ŞtiinţăŞtiri

China pregătește o megaconstelație de sateliți pentru a concura cu Starlink

China își consolidează poziția pe piața tehnologiilor spațiale prin lansarea unui proiect ambițios denumit „Thousand Sails Constellation”, care are ca scop dezvoltarea unei megaconstelații de sateliți ce va rivaliza cu rețeaua Starlink a SpaceX. Acest proiect este gestionat de compania de stat Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST) și reprezintă un pas crucial pentru China în competiția globală pentru dominarea orbitei terestre joase (LEO).

Primii sateliți din această constelație urmează să fie lansați de la Centrul de Lansare a Sateliților din Taiyuan, în provincia Shanxi. Până în 2030, China plănuiește să plaseze în orbită peste 15.000 de sateliți LEO, depășind numărul actual de sateliți al rețelei Starlink, care numără aproximativ 5.500. Sateliții LEO, având costuri mai reduse și eficiență mai mare în transmisii, sunt esențiali pentru planurile Chinei de a-și extinde rețeaua de internet și comunicații la nivel global.

Acest proiect face parte dintr-o strategie mai amplă a Chinei de a-și consolida capacitățile spațiale, nu doar pentru scopuri comerciale, ci și cu implicații militare semnificative. Cercetătorii chinezi din Armata Populară de Eliberare au studiat cu atenție utilizarea rețelei Starlink în timpul conflictului din Ucraina, avertizând asupra potențialelor amenințări pe care o astfel de rețea le-ar putea reprezenta în cazul unui conflict militar cu Statele Unite.

Proiectul SSST beneficiază de un sprijin financiar semnificativ, incluzând o investiție de aproximativ 933 milioane de dolari, și își propune să devină un lider global în industria sateliților și a serviciilor de comunicații prin satelit. Pe lângă concurența directă cu Starlink, China urmărește să ofere servicii integrate de conectivitate de mare viteză atât la nivel național, cât și internațional, acoperind spațiul, solul și oceanele.

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare