Recordul pentru cel mai mare atac DDoS din istorie tocmai a fost doborât. Într-o postare pe blog, CloudFlare dezvăluie că a fost ținta unor hackeri deosebit de hotărâți, capabili să lanseze până la 71 de milioane de solicitări pe secundă pe serviciile sale. Compania își îndeamnă clienții să facă tot posibilul pentru a se proteja de această amenințare în creștere.
Atacurile DDoS, cunoscute altfel ca atacuri de denial of service sau „atacuri de saturație colectivă” nu sunt nimic nou. Pe măsură ce internetul a devenit popular în rândul publicului, botii au devenit din ce în ce mai agresivi. În 2021, experții în securitate cibernetică au observat chiar o explozie a acestor atacuri. Duminica aceasta, 12 februarie, a fost stabilit un nou record în acest domeniu.
De data aceasta, Cloudflare a fost vizat, sau cel puțin numeroasele site-uri aflate sub umbrela gigantului de găzduire. Amploarea atacului este remarcabilă. Firma spune că a fost ținta unei duzini de tranzacții simultane. În medie, Cloudflare a fost lovit cu 50-70 de milioane de solicitări pe secundă. La apogeul atacului, compania a înregistrat 71 de milioane de cereri. Ca o amintire, recordul anterior era de 46 de milioane de cereri, blocate de Google la acea vreme.
Cloudflare a suferit cel mai mare atac DDoS din istorie, 71 de milioane de solicitări pe secundă
Cloudflare spune că hackerii din spatele atacului au fost deosebit de bine organizați. În total, zeci de mii de roboți au fost folosiți pentru a inunda site-urile gazdă, cu un total de peste 30.000 de adrese IP înregistrate. „Printre site-urile web atacate se numără un furnizor popular de jocuri, companii de criptomonede, furnizori de găzduire și platforme de cloud computing ”, a spus compania.
Deși impactul nu pare să fi fost catastrofal pentru platformele vizate, Cloudflare îndeamnă la prudență. Pe de o parte, datorită creșterii exponențiale a popularității atacurilor DDoS din ultimii ani. Dacă 2021 a fost un an record, 2022 a înregistrat o creștere cu 87% a acestor tranzacții. Trebuie spus că aceasta este o operațiune interesantă pentru hackeri, întrucât nu presupune infiltrarea într-o rețea pentru a deteriora sistemele vizate.
În cele din urmă, Cloudflare ne reamintește că atacurile DDoS nu sunt întotdeauna un scop în sine și pot fi folosite pentru a găsi o altă gaură în rețele. Cu alte cuvinte, site-urile care au suferit acest ultim atac se pot aștepta la o tentativă de furt de date sensibile în următoarele săptămâni.