Fondatorul Twitter lansează Bluesky, o clonă descentralizată

Twitter a trecut printr-un pic de iad în ultima vreme, dar se pare că era necesar, cel puțin din punctul de vedere al noului proprietar, Elon Musk. Rețeaua de socializare nu s-a descurcat niciodată bine din punct de vedere financiar și a fost mai degrabă o gaură neagră pentru bani. Elon Musk încearcă să creeze un model de afaceri în care Twitter va genera suficiente fonduri pentru dezvoltare și nu va fi necesar să pompați bani nu numai în funcționarea Twitter. Dar fondatorul inițial Jack Dorsey nu sta pe loc. Lucrează la proiectele sale, cea mai recentă afacere în spatele lui fiind rețeaua de socializare Bluesky.

Bluesky

Bluesky

Istoria Bluesky în sine datează din 2019, când era încă sub auspiciile Twitter. Produsul principal trebuia să fie un nou protocol pentru rețelele sociale, care să fie mai deschis și, mai ales, descentralizat. Deci operațiunea nu ar trebui gestionată doar prin serverele principale. Am putea spune că scopul a fost crearea unui model similar cu cel folosit de rețeaua de socializare Mastodon .

În cele din urmă, însă, Bluesky operează acum ca o companie independentă care a lansat o rețea de socializare cu același nume. CEO-ul este Jay Graber, chiar și așa Jack Dorsey se află în spatele acestei știri. Deocamdată, este disponibilă doar aplicația iOS. Nu este disponibil pe alte platforme, nici măcar pe web. Din păcate, momentan nu este disponibil publicului larg și probabil va fi doar pe bază de invitație, cel puțin la început. Chiar și așa, avem prima mostră a cum arată. Mediul va fi cu siguranță foarte familiar utilizatorilor de Twitter. Practic este o clonă Twitter, dar numai în aparență.

În plus, hashtag-urile, imaginile animate și alte funcții mai avansate nu sunt încă acceptate, dar se pare că totul se lucrează. Există și o limită de mesaje, și anume 256 de caractere. Cu toate acestea, însăși funcționarea acestei rețele de socializare este diferită de cea a Twitter. La crearea unui cont, sunteți înregistrat pe serverul oficial, dar utilizatorul va putea alege un alt operator. În plus, chiar și după crearea unui cont pe un server oficial, veți putea trece la altul păstrând în același timp numele de utilizator, ceea ce este o caracteristică interesantă pentru o rețea descentralizată.

Chiar și așa, va exista riscul unei probleme din rețeaua Mastodon. Deși îți creezi un cont pe un server oficial, cineva își poate crea un cont foarte asemănător, dacă nu același pe altul, chiar și cu aceeași poză de profil. Singura diferență va fi în numele de utilizator și poate va fi doar minoră. Va fi atât de complicat să afli al cui cont aparține unei persoane reale. Este exact ceea ce ar trebui să se adreseze mai întâi rețelele sociale descentralizate și să vină cu o soluție de identitate verificată, dacă este chiar posibil.

Nu este încă sigur dacă Bluesky va reuși. Pe de o parte, nu este disponibil publicului larg, dar nici nu are reclame sau orice altă formă de finanțare. Nu știm dacă va fi plătită sau dacă va conține vreodată reclame.

Distribuie
Marian Ciobanu

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *