Cercetătorii din Japonia au stabilit un nou record mondial atingând o rată de transfer de date de 1,02 petabiți. Tehnologia utilizată în teste poate fi încorporată în liniile de fibră existente.
Deși ratele de transfer de date oferite utilizatorilor prin cabluri de fibră optică sunt destul de limitate astăzi, noi recorduri continuă să fie doborâte de cercetători. Inginerii japonezi, care au stabilit anul trecut un record cu o rată de transfer de 319 terabiți/sec, au dus acum ștacheta la un nivel de neatins .
A ajuns la 1,02 petabiți pe secundă
Se pare că o echipă de cercetare de la Institutul Național de Tehnologii Informaționale și Comunicațiilor din Japonia a atins o rată de transfer de date de 1,02 petabiți pe secundă folosind o tehnică numită multiplexare prin diviziune în lungime de undă (WDM) în studiile efectuate de la o distanță de 51,7 kilometri.
Cercetătorii, care au reușit să mărească lățimea de bandă a liniei până la 20 THz cu tehnica WDM, care oferă noua valoare, se spune că vitezele menționate sunt echivalente cu 127.500 GB de transfer de fișiere pe secundă sau 10 milioane de videoclipuri 8K pe secundă.
În plus, cercetătorii, care au folosit un cablu cu patru nuclee în loc de cablul cu un singur nucleu de fibră optică folosit astăzi , au declarat că datele sunt transmise într-un singur mod per nucleu. Astfel, putem spune că noua tehnologie poate fi ușor adaptată la liniile existente .