Noul record de viteză a internetului stabilit la 1,02 petabiți pe secundă în Japonia

Cercetătorii din Japonia au stabilit un nou record mondial atingând o rată de transfer de date de 1,02 petabiți. Tehnologia utilizată în teste poate fi încorporată în liniile de fibră existente.

Deși ratele de transfer de date oferite utilizatorilor prin cabluri de fibră optică sunt destul de limitate astăzi, noi recorduri continuă să fie doborâte de cercetători. Inginerii japonezi, care au stabilit anul trecut un record cu o rată de transfer de 319 terabiți/sec, au dus acum ștacheta la un nivel de neatins .

A ajuns la 1,02 petabiți pe secundă

Se pare că o echipă de cercetare de la Institutul Național de Tehnologii Informaționale și Comunicațiilor din Japonia a atins o rată de transfer de date de 1,02 petabiți pe secundă folosind o tehnică numită multiplexare prin diviziune în lungime de undă (WDM) în studiile efectuate de la o distanță de 51,7 kilometri.

Noul record de viteză a internetului stabilit la 1,02 petabiți pe secundă în Japonia

Cercetătorii, care au reușit să mărească lățimea de bandă a liniei până la 20 THz cu tehnica WDM, care oferă noua valoare, se spune că vitezele menționate sunt echivalente cu 127.500 GB de transfer de fișiere pe secundă sau 10 milioane de videoclipuri 8K pe secundă.

În plus, cercetătorii, care au folosit un cablu cu patru nuclee în loc de cablul cu un singur nucleu de fibră optică folosit astăzi , au declarat că datele sunt transmise într-un singur mod per nucleu. Astfel, putem spune că noua tehnologie poate fi ușor adaptată la liniile existente .

Distribuie
Marian Ciobanu

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *