Astăzi avem la review un telefon Realme 8i, țin să recunosc că este primul smartphone de la Realme pe care îl testez așa că este o prima părere despre interfața acestora, pe care o numim Realme UI. În acest articol vom aduce în discuție design-ul telefonului alături de cele mai importante criterii de selecție a unui smartphone, camera, bateria, performanță, ecranul și experiență noastră per total cu acest Realme 8i de la Realme care este un brand deținut de compania Oppo, la fel că și OnePlus.
Review Realme 8i
Telefonul Realme 8i este unul din segmentul de preț mid spre low range, cu un preț în momentul actual de 1.000 de lei în marile magazine din România, deci ce primim de banii aceștia?
Specificații generale Realme 8i
- Versiunea sistemului de operare Android 11
- Marimea ecranului 6,6 inchi, 2412 x 1080 pixeli
- Densitatea pixelilor 366 dpi
- Tehnologie LCD
- SoC Helio g96
- Cip grafic (GPU) Mali-G57 MC2
- Memorie RAM 4 GB, 6 GB
- Memorie internă (flash) 128 GB, 64 GB
- Camera (spate) Senzor 1: 50 Mpx
- Senzor 2: 2 Mpx
- Senzor 3: 2 Mpx
- Cameră (față) 16 MP
- Înregistrare video 1080p
- Wi-Fi 5 (ac)
- Bluetooth 5.0
- 5G Nu
- NFC Nu
- Senzor de amprentă da
- Porturi (intrari / iesiri) USB tip C
- Baterie 5000 mAh
- Dimensiuni 75,5 x 164,1 x 8,5 mm
- Greutate 194 de grame
Design
Potrivit specificațiilor de mai sus, avem un telefon ce cântărește doar 194 g dar sincer să fiu, în mâna se simte ceva mai greu, de asemenea dimensiunile telefonului sunt 164.1 x 75.5 x 8.5 mm, construcția telefonului fiind din pastic pe spate și laterale, în față telefonul are un display de 6.6 inch protejat de o sticlă despre care nu am găsit foarte multe informații.
Spatele telefonului este „învelit” de o sticlă ce este lucioasă, îmi place acest design, culoarea pe care am primit-o eu pentru review este un Stellar Purple, din câte am văzut, în magazinele din România doar această varianta este disponibilă. Din depărtare spatele telefonului ar putea părea sticlă, până în momentul contactului cu mâinile noastre, pentru că atunci când atingem telefonului descoperim că este vorba doar de un plastic lucios, de o calitate inferioară.
În partea stânga, sus, pe spate, avem un modul pentru camera principala, format din 3 senzori, ai avea impresia că vorbim de 4 senzori din imaginile prezentate și în acest articol, dar al patrulea cerc din dreapta jos este pentru led flash.
Tot pe spate, în partea de jos de dată această, în partea stânga avem scris „Realme” iar în partea dreapta câteva detalii despre fabricarea telefonului.
Pe laterale avem în partea stânga poziționate butoanele de volum și slotul pentru micro sim și eventual un card de memorie extern, în partea dreapta putem vedea butonul de power ce are și rol de detector de amprente.
Ramanem la laterale iar în partea inferioară a telefonului avem aliniate un conector pentru mufă jack, lucru pe care îl apreciez, două microfoane, conectorul pentru încărcare USB Type-C 2.0 și difuzorul telefonului. În partea superioară pe lateral nu se găsește nimic.
Că părere, telefonul arată bine, dar pare prea robust, lateralele sunt plate iar în colțuri telefonul este rotunjit, probabil producătorul a vrut să semene un pic cu iPhone 12/13 în ceea ce privește lateralele plate și modulul foto, dar nu am nimic de spus aici, comparația cu acel telefon nu își are rostul.
Display
Display-ul telefonului este unul destul de luminos în încăperi, totuși, expus la lumina naturală cu soare puternic, când ieșim afară nu prea mai vedem foarte bine ceea ce dorește să ne afișeze smartphone-ul, și mă așteptăm la acest lucru, vorbim totuși de un telefon ieftin ce vine cu un display IPS LCD cu o gaură în partea stânga sus pentru camera frontală. Telefonul totuși vine cu o luminozitate peste medie când comparăm segmentul de preț.
Display-ul IPS LCD ne aduce 120 Hz, unul din caracteristicile pe care le apreciez cel mai mult la Realme 8i, de asemenea vorbim despre un telefon cu display mare, de 6.6 inch și o suprafață ocupată de 84.6% din corpul telefonului.
Rezoluția telefonului este de 1080 x 2412 pixeli, deci un Full HD+, în raport 20:9.
Pot spune că display-ul acestui telefon prezintă unul dintre motivele pe care l-aș cumpără dacă aș avea un telefon din acest segment de preț, avem 120HZ, o luminozitate decentă și o mărime mare a ecranului.
Nu am date despre culori, însă știm că desitatea pixelilor sunt de ~400 ppi așa că în teorie (dar și în practică), culorile și fotografiile văzute pe acest telefon sunt redate bine în raport cu gama de preț.
Performanță
Probabil o mică întrebare de la publicul nostru mai tânăr ar fi dacă acest telefon ar fi sau nu bun pentru jocuri, având o baterie mare, e și normal să te întrebi acest lucru, însă având în vedere testele făcute prin jucărea mai multor jocuri cu o grafică mai bună, acest telefon nu este potrivit pentru gaming mobil, vorbim totuși de un chipset Mediatek Helio G96 (12 nm) cu un CPU Octa-core (2×2.05 GHz Cortex-A76 & 6×2.0 GHz Cortex-A55) și un GPU Mali-G57 MC2.
În PUBG Mobile nu am trecut de 40 FPS pe ULTRA și m-am oprit aici în a testa acest telefon în gaming, avem într-adevăr o baterie mare însă cred că pentru o experiență mai bună în jocuri în acest segment de preț ar fi POCO X3 Pro care ne aduce un chipset Qualcomm Snapdragon 860, nu l-am testat dar teoretic ar trebuii să fie mai bun și îl găsim la același preț.
Rămânem la performanță pentru că am testat telefonul în mare parte pe 120 FPS, prin aplicățîi și meniuri, telefonul se mișcă bine, nu am întâmpinat probleme, dar pe viitor cred că o dată cu umplerea telefonului cu diverse jocuri și aplicații ar putea apărea un pic de delay când ieșim și întrăm în anumit aplicații, este doar o teorie a mea bazată pe testele altor telefoane.
Că și specificațîi la capitolul performanță, eu am testat telefonul în varianta cu 6 GB RAM și 128 GB de stocare cu chipset-ul menționat. Per total capitolul performanță nu m-a dezamăgit dar se putea mai bine acolo la gaming.
Pe partea de conectivitate, telefonul nu surprinde foarte mult, totuși avem Dual SIM, MicroSD dedicat, jack 3.5mm, WiFi 802.11 ac, Bluetooth 5.1, USB C, NFC, scanner amprente (pe lateral) și un face unlock destul de modest.
Camere
Pe spatele telefonului este vizibil un modul foto format din 3 senzori și un led flash, senzorii foto sunt următorii: 50 MP, f/1.8, 26mm (wide), 2 MP, f/2.4, (macro) si2 MP, f/2.4, (adâncime). Funcțiile camerei principale sunt LED flash, HDR, panorama.
Aceste specificațîi trebuie să ne dea o idee clară despre ceea ce ne putem aștepta de la acest telefon, chiar dacă la capitolul performanță nu am avut mare lucru de spus, putem spune că această camera este una bună.
Mai jos am să va las câteva imagini surprinse cu camera principala a telefonului în diferite momente ale zilei.
Rămânem la camere și prezentăm oferta de camera selfie a acestui telefon, aici vorbim despre un senzor 16 MP, f/2.1 cu funcția Panorama.
Pe partea de Video, telefonul filmează cu camera principala în 1080p@30fps, aceste cifre se aplică și camerei secundare, totuși diferențele sunt acolo, cu camera principala telefonul oferă o experiență mai fluidă.
Baterie
Realme 8i are o baterie Li-po de 5000 mAh, pot spune că este o baterie generoasă ce în utilizare normală m-a dus până la 2 zile, într-o utilizare continuă pe YouTube, și în Gaming, bateria telefonului scade în autonomie, totuși poți termină ziua cu această fără probleme, asta din experiență mea, depinde foarte mult de utilizarea telefonului și în timp de cum va îngrijiți telefonul pentru o autonomie cât mai mare și mai eficientă.
Telefonul vine și cu un fast charging de 18w, nu e nici cel mai bune de pe piață, dar nici cel mai rău, în testele mele am avut nevoie de aproximativ două ore pentru a încarcă bateria acestui smartphone până la 100%.
Software
Chiar dacă vorbim de o premieră pentru mine, pentru că nu am mai testat Realme UI, știm despre Realme 8i că vine cu sotftware-ul personalizat pe Android 11, numit Realme UI 2.0.
E fluid, nu am de ce mă plânge, avem într-adevăr și aplicățîi preinstalate, cum fac majoritatea producătorilor, însă le poți dezinstala și îți poți instala ce aplicație dorești în locul acestora, avem serviciile Google, și printre caracteristicile mai „speciale” ce mi-au plăcut se numără prezența unui Smart Sidebar, un fel de bară laterlala ce se activează și pe telefoanele Huawei când tragi din laterale cu degetul, acest Smart Sidebar îl poți costumiza cu comenzi rapide și alte aplicații.
Telefonul este ușor de personalizat, ce nu îmi palce și nu pot trece peste este că software-ul îți bagă o mulțime de notificatii și bloatware inutile în față, ceea ce mă deranjează și îi voi acordă un punct negativ pentru acest lucru. Cu siguranță experiență oricărui utilizator va fi efectata de aceste bloatware.
Verdict
Per total la o folosire zilnică pe rețelele de sociale, ba un joc, niște poze, și ceva task-uri mărunte, telefonul nu va eșua și datorită bateriei generoase te va duce o zi întreagă fără absolut nici o problema, poate chiar și a două zi, în funcție de setările de luminozitate și de aplicațiile rulate în fundal.
De obicei sunt destul de critic cu privire la telefoane pentru că avem pe piață o abundență și nu ne permitem să trecem cu vederea anumite grade de comapratie, dacă este cel mai bun telefon la prețul afișat, cu siguranță, nu. Dacă este un telefon rău pentru prețul afișat, la fel, nu, poate fi achiziționat fără probleme, dacă telefonul ajunge la prețul de 1000 de lei va fi o afacere bună (update: a ajuns).
Acestea fiind spuse, notele de review le veți vedea mai jos, telefonul nu m-a surprins totuși l-aș cumpără pentru bateria mare și ecranul de 120 HZ, aceste aspecte îmi plac, în ceea ce privește performanță, camera foto și software-ul, pot merge la o altă alegere în materie de telefoane mobile în acești bani.
Așteptăm de asemenea și părerea ta la rubrica de comentarii cu privire la acest telefon, dacă l-ai și folosit/achiziționat cu atât mai bine, o părere a unui utilizator pe termen lung este și mai bună.
Review Realme 8i
Design - 8
Display - 9
Performanta - 8.5
Camere - 8.7
Baterie - 8.5
Software - 7.5
8.4
Bun
Review Realme 8i il recomand in principal celor ce cauta un telefon cu baterie mare si un ecran cu o rata de refresh mare, acest telefon are o baterie de 5000 mAh si un display cu 120 HZ. Pretul telefonului va scade in curand iar atunci cand va ajunge pe la 1000 de lei va prezenta o alegere foarte buna pentru oricine cauta cele de mai sus mentionate.