Qualcomm și-a dezvăluit cel mai recent procesor mobil pentru telefoanele de ultima generatie, Snapdragon 8 Gen 2, în urmă cu câteva ore, la evenimentul Snapdragon Summit 2022. Succede chipset-ului Snapdragon 8+ Gen 1 lansat la jumătatea anului 2022 și se concentrează pe eficiența energetică, mai degrabă decât pe câștiguri de performanță de vârf.
Acest chipset concurează cu Dimensity 9200 de la MediaTek, lansat în urmă cu câteva zile, și cu A16 Bionic de la Apple. Se așteaptă ca Snapdragon 8 Gen 2 să fie utilizat în Galaxy S23 în toate regiunile.
Snapdragon 8 Gen 2 primeste un plus de putere
Snapdragon 8 Gen 2 folosește procesul de fabricație TSMC 4nm. După cum sugerează și numele, acesta este un proces de producție cu o finețe de gravare de 4 nanometri.
Chipset-ul folosește cea mai recentă tehnologie pentru nucleele sale ARM, într-un cluster de un total de 8 nuclee într-o configurație 1+4+3. Găsim astfel:
- 1 nucleu Cortex-X3 tactat la 3,19 GHz
- 2 nuclee Cortex-A715 tactate la 2,8 GHz
- 2 nuclee Cortex-A170 tactate la 2,8 GHz
- 3 nuclee Cortex-A150 tactate la 2 GHz
Putem vedea că într-unul dintre clustere, producătorul a folosit două generații diferite de nuclee CPU. Această alegere a fost făcută astfel încât chip-ul să poată suporta aplicații pe 32 de biți.
Qualcomm indică faptul că Snapdragon 8 Gen 2 oferă cu până la 35% mai multă performanță, consumând în același timp cu 40% mai puțină energie.
Cipul grafic de pe Snapdragon 8 Gen 2
Acest nou chipset este echipat cu cea mai recentă generație de cip grafic Adreno, Adreno 740. Acest cip promite performanțe suplimentare cu până la 25%, pentru o reducere cu 45% a consumului de energie.
Acesta este primul GPU Adreno care acceptă raytracing în mod nativ. Momentan, niciun joc nu acceptă tehnologia, deși va fi lansata în curând. Este, de asemenea, primul GPU care acceptă Vulkan 1.3, pe lângă OpenGL ES 3.2.
GPU-ul este compatibil cu ecrane cu rezolutie de până la QHD+@144Hz, precum și 4k@60Hz. Cipul acceptă și HDR10, HDR10+, Dolby Vision, precum și gama Rec.2020 de 10 biți.
Ce suport RAM are Snapdragon 8 Gen 2?
Chipsetul acceptă RAM LPDDR5X (până la 4200 MHz), față de RAM LPDDR5 de la Snapdragon 8+ Gen 1 (până la 3200 MHz).
Snapdragon 8 Gen 2 acceptă, de asemenea, cipuri de stocare UFS 4.0 care acceptă viteze de citire secvențială de până la 4200 MB/s și viteze de scriere secvențială de până la 2800 MB/s.
Performanță îmbunătățită pentru inteligența artificială
Cel mai recent procesor emblematic de la Qualcomm oferă, de asemenea, performanțe AI mai rapide. Este primul chipset care acceptă formatul INT4 mai avansat pentru procesarea AI, rezultând o performanță cu până la 60% mai rapidă pe watt pentru sarcinile AI.
Performanța generală de AI s-a îmbunătățit de 4,35 ori. Poate fi folosit pentru a detecta părți (față, păr, haine, fundal etc.) ale unei imagini sau videoclipuri și să le aplice diferite modele de procesare.
Chipsetul acceptă, de asemenea, Quick Charge 5 (100W), care este doar un skin pentru standardul de încărcare rapidă USB-PD. În ceea ce privește securitatea, elementul Snapdragon Secure al chipset-ului (codezvoltat de trinamiX) acceptă recunoașterea facială live, astfel încât fotografiile 2D sau chiar modelele 3D nu pot fi folosite pentru a falsifica sistemul biometric.
Samsung lipsește din lista de parteneri Qualcomm
O serie de smartphone-uri echipate cu aceste noi cipuri vor fi disponibile de luna viitoare. Lista producătorilor care folosesc cipuri Qualcomm este lungă, incluzând nume mari precum Asus, Honor, Motorola și Xiaomi. Cu toate acestea, un mare actor a lipsit.
Samsung, care anunțase totuși colaborarea cu Qualcomm pentru următoarele smartphone-uri, nu a fost prezent în lista partenerilor afișată public.
Este posibil ca producătorul sud-coreean să dorească în continuare să-și lanseze chipset-urile Exynos 2300, lucru care l-ar fi deranjat pe Qualcomm să menționeze producătorul de smartphone-uri printre partenerii săi.