Românii s-au obișnuit deja cu vitezele mari la internet, cel puțin în mediul urban, în orașele mari, acolo unde companiile au investit cel mai mult în rețele. Partea cea mai bună este că an de an crește acoperirea geografică a acestor rețele de internet, care ajung să conecteze online tot mai multe persoane din țara noastră. Avansul tehnologiei digitale este evident, de altfel, în cele mai multe țări europene.
În anul 2021, conform datelor publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), 70% dintre gospodăriile din Uniunea Europeană au beneficiat de internet de mare viteză. Cu doar 8 ani în urmă, doar 16% dintre gospodăriile din UE aveau acces la un astfel de serviciu. Creșterea este astfel colosală, iar avansul se poate observa și în România.
Internetul mobil 5G este deja realitate în unele orașe mari din țară, deși abia zilele trecute au fost confirmare licențele pentru operatorii de telefonie mobilă. În ceea ce privește internetul prin rețele fixe, fibra optică și routerele de ultimă generație aduc românilor conexiuni la viteze tot mai ridicate.
România, poziție de top în clasament
Există o țară din Uniunea Europeană unde s-a ajuns chiar la 100% acoperire pentru internetul de mare viteză. Este vorba despre Malta, unde aparent absolut orice gospodărie poate beneficia de infrastructura necesară pentru internet în cele mai bune condiții tehnice. Topul țărilor europene cu cea mai bună acoperire a internetului de mare viteză este completat de Luxemburg (96%), Danemarca (95%), Spania (94%), Letonia (90,7%), Ţările de Jos (90,6%), Portugalia (90,5%), Irlanda (88,7%) și România (87,1%). Așadar, țara noastră se află în partea superioară a clasamentului, în fața multor altor țări importante din Europa, precum Franța sau Germania.
Internetul de mare viteză este util pentru multe procese, de la cele de afaceri, la cele pentru cumpărături și timp liber. Conexiunile de mare viteză pot asigura apeluri video criptate la calitate ridicată, de exemplu cele necesare pentru deschiderea unui cont bancar online. Probabil cele mai multe beneficii sunt legate de zona de divertisment. Internetul de mare viteză face posibilă vizionarea în foarte bune condiții, chiar în format 4K Ultra HD, a unor filme și seriale pe platformele de video streaming care au cucerit publicul și în România, în dauna televiziunii clasice.
De asemenea, experiențele în jocuri video online sunt acum posibile la o calitate fără precedent, chiar și dacă ne referim la jocuri complexe cu o grafică de excepție, precum Red Dead Redemption 2. Experiențe foarte plăcute, facilitate de internetul de mare viteză pe dispozitive fixe și mobile, pot fi consemnate și la jocurile de cazino cu dealeri live, unde este nevoie de interacțiune continuă, precum și la cele mai noi păcănele online. La acest capitol, să nu uităm că jocurile de păcănele gratis și sloturi online în general sunt printre cele mai accesate jocuri pe internet, alături de jocuri video celebre.
Țările rămase în urmă în ceea ce privește internetul de mare viteză
Anul trecut, doar 20% dintre gospodăriile din Grecia erau conectate la internet de mare viteză. La coada clasamentului se mai află Cipru (41%) şi Italia (44%). În aceste țări, avansul este destul de greoi, ceea ce scade media europeană cu privire la accesul cetățenilor la servicii de internet de înaltă calitate. O preocupare a UE în acest sens este nu doar de a exista viteze mari de internet consemnate ca fiind posibile, accentul punându-se pe numărul real de conexiuni pe toată suprafața tărilor.
Chiar în anul 2021, Comisia Europeană a adoptat primul program de lucru pentru componenta digitală a Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE Digital). Acest set de reguli defineşte domeniul de aplicare şi obiectivele acţiunilor sprijinite de Uniunea Europeană, elemente necesare pentru îmbunătăţirea infrastructurilor de conectivitate digitală ale statelor membre. S-a aprobat și un buget de finanțare de peste un miliard de euro pentru acțiuni pe această direcție, facilitând dezvoltarea mediului online în UE.