ŞtiinţăŞtiri

Celule cerebrale vii crescute în laborator învață să joace ping-pong

Neurologii au învățat celule cerebrale crescute într-un vas Petri să joace jocul video clasic Pong din anii 1970. Chiar și în timp ce erau supuse experimentelor, aceste celule au devenit mai bune la acest joc. Următorul obiectiv al cercetătorilor este de a înțelege cât de bine s-ar descurca aceleași celule în stare de ebrietate.

Studiul privind celulele cerebrale care joacă Pong, publicat în revista științifică Neuron, a fost realizat de diferite institute de cercetare din întreaga lume, inclusiv University College London din Marea Britanie.

Experimentul a arătat că până și celulele creierului izolate într-un vas Petri sunt în mod înnăscut inteligente. „De la viermi, la muște și până la oameni, neuronii sunt piatra de temelie pentru o inteligență omniprezentă”, spune Brett Kaganm de la Cortical Labs din Australia.

Cum a fost făcut experimentul cu celulele cerebrale care joacă ping-pong?

În cadrul experimentului, cercetătorii au amestecat celule cerebrale de rozătoare cu celule cerebrale umane pe care le-au cultivat pentru prima dată în laborator din celule stem. În total, au folosit aproximativ 800.000 de celule vii.

Cercetătorii au conceput apoi un sistem numit DishBrain. În termeni simpli, este vorba de un vas Petri cu diverse celule cerebrale care au fost cultivate pe o matrice de electrozi. Această matrice are capacitatea de a detecta și de a produce noi semnale electrice.

Dispozitivul a învățat neuronii cum să joace, oferind un feedback electric cu privire la poziția mingii în raport cu racheta de tenis. Cu alte cuvinte, pe măsură ce jucau mai mult, abilitățile lor de coordonare s-au îmbunătățit și au devenit mai buni la lovirea mingii.

Următorul pas: înțelegerea modului în care celulele joacă ping-pong în stare de ebrietate

După ce au confirmat că modelul lor a fost corect, cercetătorii vor să înțeleagă cum ar funcționa celulele creierului în timpul unui joc de ping-pong sub influența alcoolului. Pentru a face acest lucru, echipa studiază diferite concentrații de etanol și efectul acestuia.

Ideea lui Kaganm este de a îmbăta subiecții de test și de a vedea dacă abilitățile lor de ping-pong sunt afectate, ca o modalitate de cercetare pentru anumite viitoare medicamente. Astfel, în acest sens, testele cu medicamente specifice ar putea fi dezvoltate pe baza unui model precum cel experimentat, ceea ce ar putea ajuta, de asemenea, la cercetarea în domeniul epilepsiei și al demenței.

Marian Mărian

Marian prezintă un interes ridicat față de marketingul digital. Acesta consideră că internetul e un mediu minunat care oferă oportunități nelimitate utilizatorilor de a se dezvolta și de a-și exprima creativitatea. Cu o experiență vastă în copywriting, Marian a redactat articole pentru revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, în perioada 2016-2018. Apoi, din 2019, Marian a preluat rolul de Redactor-șef adjunct și SEO Specialist în cadrul portalului de ştiri şi informaţii IT&C intitulat GEEKI. Pe lângă capabilitățile sale de gândire critică, fiind capabil să facă diferența între corelație și cauzalitate în domeniul SEO, acestuia îi place, de altfel, să scrie articole despre diverse subiecte ce țin de tehnologie, știință și divertisment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare