ŞtiriTehnologie

Cum se determina volatilitatea bitcoinului

Cum se determina volatilitatea bitcoinului
Cum se determina volatilitatea bitcoinului
Partener 09/02/2022

Deși, s-ar părea că volatilitatea este un lucru măsurabil prin intermediul a diverși indicatori, lucrurile nu stau atât de simplu atunci când vine vorba despre determinarea volatilității reale. În acest sens, volatilitatea este împărțită în mai multe tipuri, dintre care unul este modelul de difuzie cu salt. La asta ne referim în majoritatea cazurilor când vorbim despre volatilitate financiară. Salturile de preț sunt reprezintă indicator standard pentru analiza pieței activelor cripto. Atunci când acestea încep a oscila, se pronunță în cel mai evident mod volatilitatea. 

Atunci când vine vorba despre volatilitate, bitcoinul nu este o excepție. Dintr-o parte s-ar părea că, volumele uriașe de lichiditate disponibile pe piață (în cazul bitcoinului) ar trebui rețină salturile de preț a criptomonedei. Cu toate acestea, totul se întâmplă absolut invers. Bitcoinul totuși fluctuează supunându-se volatilității necruțătoare. 

Calcul volatilitate Bitcoin – metoda standard

Reieșind din cele menționate mai sus, în condițiile în care volatilitatea Bitcoinului nu poate fi eliminată definitiv, se conturează necesitatea de a o măsura într-un mod cât mai obiectiv și cât mai apropiat de valoarea de facto a acesteia. Pentru a prezice și a colecta statistici privind fluctuațiile, cel mai des este utilizat calculul abaterii standard. În mod convențional, atunci când se studiază volatilitatea Bitcoin într-o anumită perioadă, se observă că rata de bază a criptomonedei a fost la un nivel cuprins între 10000 USD și 15000 USD, de exemplu. Analiza surprinde absolut toate valorile de la 10000 USD până la 15000 USD, inclusiv punctele extreme. Instrumentele de tranzacționare BTC a platformei bitcoin-loophole.io oferă posibilitatea de a face o analiză nu doar aprofundată, dar și cu adevărat obiectivă.

Cu toate acestea, această metodă de calcul supraestimează rolul urcărilor și coborârilor de preț ascuțite, care nu se întâmplă atât de des. De exemplu, în 5 minute o balenă a intrat pe piață și au fost declanșate comenzi mari, ca urmare, valoarea Bitcoin a crescut cu 20%, iar apoi a revenit la fluctuații de ± 5%. Acest caz se va reflecta invariabil în analiza volatilității, deși rata a durat doar câteva minute, pentru că nimeni altcineva nu a cumpărat la acest preț cu excepția balenei.

Calcul volatilitate Bitcoin – metoda alternativă

Într-adevăr, odată cu creșterea popularității și a lichidității Bitcoin, probabilitatea unor astfel de creșteri unice scade, pe măsură ce pe piață apar din ce în ce mai mulți „pereți” – comenzi pentru sume mari, prea mari pentru a fi depășite de investitorii de rând. Acest lucru este vizibil mai ales în comparație cu altcoins: sunt mai puțin populare și mai predispuse la volatilități unice. Prin urmare, pe piața altcoinurilor se practică schemele de pompare și dump, care rămân relevante datorită lichidității mai scăzute.

Deci, pe măsură ce lichiditatea Bitcoin crește, probabilitatea unor salturi unice scade și, din cauza calculului folosind metoda deviației standard, se pare cu adevărat că volatilitatea este în scădere. Este într-adevăr? Să aruncăm o privire la o analiză alternativă a lui JP Koning. Nu a folosit abaterea standard ca bază și s-a bazat nu pe medie, ci pe mediană, de fapt, ignorând rolul salturilor unice de preț. 

Datorită acestei abordări ne standarde, s-a putut observa că volatilitatea Bitcoin practic nu s-a schimbat în ultimii 10 ani, deși milioane de jucători au intrat pe piață, iar rata monedelor și lichiditatea au crescut cu zeci de mii de procente. În realitate, doar numărul de fluctuații unice a scăzut.

Astfel, se pare că bitcoinul, deși totuși este afectat de volatilitate chiar și la acest nivel de preț înalt, totuși, în perspectivă de timp mai îndelungată, nu suferă atât de mult în urma volatilității. Criptomoneda trece prin mai multe fluctuații de preț – urcări și coborâri de valoare, dar, într-o perspectivă mai îndelungată, acestea nu sunt resimțite atât de tare de către investitorii interesați să investească în Bitcoin. 

Concluzie

Volatilitatea este un concept despre care se vorbește destul de mult în prezent, dar puțini cunosc cu adevărat cum aceasta este calculată, sau, în altă ordine de idei, cum ar trebui calculată pentru ca rezultatele calculelor să fie cât mai apropiate de realitate. În acest articol am prezentat câteva modalități de a calcula volatilitatea – una standard – aplicată pe larg în prezent, și una mai puțin obișnuită și, respectiv, mai rar aplicată. Într-un final, putem conclude că, deși nu poate fi eliminată, rata de volatilitate a bitcoinului poate fi gestionată pentru a reduce esențial riscurile aferente unei volatilității înalte. Investește cu încredere în Bitcoin, dar și alte active cripto utilizând Bitcoin Loophole! 

Etichete:
Crypto FinTech