De câtă memorie RAM are nevoie un telefon în 2022

Cantitatea de memorie RAM este unul dintre principalii parametri care sunt analizați atunci când alegeți un smartphone. La prima vedere, se pare că cu cât valoarea este mai mare, cu atât mai bine. Dar într-adevăr, totul depinde de modul în care intenționați să utilizați dispozitivul. In acest articol ne dăm seama cum să alegem un smartphone cu memorie RAM bună.

Gama este destul de largă: există modele bugetare cu 3-4 GB RAM și flagship-uri cu 12 GB, iar între ele există multe opțiuni cu 6 și 8 GB. Pentru a înțelege cât de multă RAM ar trebui să fie într-un smartphone, merită să înțelegeți ce funcții îndeplinește.

Memoria RAM este un microcircuit care asigură funcționarea procesorului, a sistemului de operare, a aplicațiilor, a driverelor și a cipului grafic. Pentru a funcționa, au nevoie de acces constant și instantaneu la unele date – aceste informații ocupă memoria RAM a telefonului.

RAM FUNCȚIONEAZĂ MAI RAPID DECÂT MEMORIA NEVOLATILĂ, CARE STOCHEAZĂ SISTEMUL DE OPERARE, PROGRAMELE ȘI FIȘIERELE. ȘI DEOARECE „RAM” ARE NEVOIE DE ALIMENTARE CONTINUĂ, ATUNCI CÂND SMARTPHONE-UL ESTE OPRIT SAU REPORNIT, DATELE SUNT ȘTERSE.

Când utilizatorul pornește orice aplicație, de exemplu, un messenger sau un joc, datele pentru funcționarea acesteia sunt încărcate în RAM. În timp ce informațiile sunt în RAM, puteți comuta oricând la un alt program, apoi vă întoarceți și continuați lucrul din locul de unde ați rămas. Deci, cu cât rulează mai multe programe, cu atât mai multă memorie RAM este utilizată în telefon.

Mai mult, diferite programe încarcă diferite cantități de date în RAM: cititorul are nevoie de mult mai puțin spațiu decât un joc cu grafică complexă sau un browser cu multe file deschise.

Însă cantitatea de RAM nu este singurul indicator care îi determină performanța: important este și tipul de „memorie de lucru”. Viteza de funcționare depinde de aceasta – viteza de procesare a datelor încărcate în RAM. Există trei tipuri în total (de la cel mai vechi la cel mai recent):

• LPDDR3 cu lățime de bandă de până la 2133 Mbit/s

• LPDDR4x cu lățime de bandă de până la 4.266 Mbit/s

• LPDDR5 cu lățime de bandă de până la 6200 Mbit/s

CU CÂT ESTE MAI NOU TIPUL DE LPDDR, CU ATÂT MAI RAPID FUNCȚIONEAZĂ „RAM” ȘI, PRIN URMARE, SISTEMUL DE OPERARE ȘI APLICAȚIILE PENTRU SMARTPHONE FUNCȚIONEAZĂ MAI RAPID. ADICĂ, TELEFOANELE CU EFICIENȚĂ BUNĂ POT RULA UN NUMĂR MARE DE PROGRAME ÎN ACELAȘI TIMP, LE POT DESCĂRCA RAPID ȘI POT COMUTA ÎNTRE ELE.

Merită să stiti ca sistemul de operare și, cel mai important, aplicațiile de care veți avea nevoie inseamna ca 1,5-2 GB de RAM a smartphone-ului este întotdeauna ocupat de interfața „de operare” și de utilizator (în Samsung este One UI). De exemplu, un smartphone pe Android 12 necesită 6 GB de RAM: cu o cantitate mai mică de „RAM”, sistemul va funcționa și el, dar cu o probabilitate mare va fi instabil. Cu cât rămâne mai puțină memorie liberă, cu atât mai puține programe vor putea rula și functiona în același timp.

Un client de e-mail are nevoie de 50-200 MB de RAM, aplicații bancare, de branding și social media – 100-500 MB, și jocuri și programe de procesare foto/video – până la câțiva gigabytes. Cunoscându-le pe cele introductive, să calculăm cantitatea optimă de RAM pentru smartphone-uri:

• 3–4 GB: pentru sarcini de bază,
Memoria RAM standard a unui model de telefon bugetar. Un astfel de dispozitiv face față sarcinilor de bază: trimiteți mesaje prin mesagerie, răsfoiți fluxurile de rețele sociale, plasați comenzi pe piețe, utilizați un browser, banca mobilă, jucați jocuri cu grafică simplă. Dar dacă rulați mai mult de 3-4 programe în același timp, smartphone-ul poate începe să „încetinească” și să închidă automat programele pentru a elibera RAM.

• 6 GB: pentru o muncă confortabilă
Memoria RAM normală pentru un smartphone pe Android 12. Va „trage” cea mai recentă versiune a „cartei de operare” și a programelor care necesită mult resurse – de exemplu, un navigator și un browser cu multe file deschise. Probabilitatea ca smartphone-ul să se „blocheze” cu mai multe aplicații care rulează în același timp este minimă.

• 8 GB: deci nu trebuie să vă faceți griji pentru nimic
O cantitate bună de RAM pentru telefon, care vă permite să nu vă faceți griji în privința vitezei și deschide noi oportunități pentru utilizator. De exemplu, Google Chrome are o versiune pe 64 de biți (încarcă paginile mai repede și oferă o defilare mai lină), care funcționează doar pe smartphone-uri cu 8 GB RAM și mai mult.

• 12 GB: pentru procesarea videoclipurilor 4K și a celor mai „grele” jocuri
Telefoanele cu memoria RAM puternică vă permit să jucați cele mai solicitante jocuri la setări maxime, de exemplu, versiunile mobile ale Call of Duty și Black Desert. Și sa înregistrați și editați videoclipuri în format 4K ultra-clar, procesați fotografii complexe și rulați zeci de programe în același timp. În cele mai multe cazuri, această putere este excesivă: cineva care schimbă adesea smartphone-urile nu poate plăti în exces. Dacă cumpărați dispozitivul pe termen lung, 12 GB vă vor oferi o rezervă bună de putere pentru viitorul previzibil.

Pe scurt despre principalul lucru

Dimensiunea optimă a memoriei „RAM” pentru un smartphone Android în 2022 este de 6–8 GB, pentru a lucra confortabil la cea mai recentă versiune a sistemului de operare, pentru a utiliza aproape orice programe cu performanțe optime. Smartphone-urile cu memorie RAM mai puternică sunt mult mai scumpe și, de regulă, nu folosesc memoria la capacitate maximă – dar toate programele vor funcționa impecabil. Dispozitivele bugetare cu 3-4 GB de „RAM” sunt potrivite pentru sarcini de bază și le fac față bine – principalul lucru este să nu ceri prea mult de la ele și să nu le supraîncărcați.

Distribuie
Marian Ciobanu

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *