De ce iPhone-urile folosesc mai puțină memorie RAM decât telefoanele Android?

De ce iPhone-urile folosesc mai puțină memorie RAM decât telefoanele Android? Dezbaterea Android sau iOS nu se va încheia niciodată. Potrivit unora, Android promite o experiență de utilizator mai bună, deoarece este open source și oferă personalizare, în timp ce, potrivit unora, iOS poate funcționa mai stabil și optimizat mulți ani fără întârziere sau înghețare.

Desigur, una dintre cele mai clare diferențe dintre cele două sisteme de operare este RAM. Pentru că dispozitivele Android întâlnesc utilizatori cu capacități RAM mai mari decât iOS. Înseamnă că iPhone-urile care folosesc mai puțină memorie RAM au o putere redusă? Deci, de ce iPhone-urile folosesc mai puțină memorie RAM decât telefoanele Android?

De ce un iPhone utilizează mai puțină memorie RAM decât dispozitivele Android?

De ce iPhone-urile folosesc mai puțină memorie RAM decât telefoanele Android

Odată cu utilizarea pe scară largă a RAM-ului virtual pe piața smartphone-urilor, capacitățile RAM ale dispozitivelor Android au crescut vertiginos. De exemplu, telefonul player Lenovo Legion Y90, lansat luna trecută, avea până la 22 GB de RAM cu caracteristica RAM virtuală. Dimpotrivă, este unul dintre cele mai puternice dispozitive mobile din industrie. iPhone 13 Pro Max a apărut înaintea utilizatorilor cu 6 GB de RAM.

Nu spuneți că doar telefoanele pentru jucători vor avea, desigur, capacități RAM mari. Pentru că astăzi, chiar și un dispozitiv de segment mediu vine cu cel puțin 8 GB de RAM. Acesta este unul dintre cele mai curioase subiecte între Android și iOS. Deci, care sunt motivele din spatele iPhone-urilor care oferă o experiență de utilizator de nivel înalt, în ciuda utilizării mai puțină RAM?

Optimizare hardware

De ce iPhone-urile folosesc mai puțină memorie RAM decât telefoanele Android

După cum se știe, iOS este doar sub controlul Apple. Cu alte cuvinte, un alt producător de smartphone-uri nu își poate lansa produsele cu sistemul de operare iOS. Pe partea Android, așa cum am menționat mai sus, lucrurile stau puțin diferit. Fiind open source și gratuit, sistemul de operare este mai atractiv în industrie.

iOS este mai compatibil cu componentele, deoarece este produs exclusiv pentru hardware Apple și a fost supus unor teste detaliate. De exemplu; Faptul că există zeci de procesoare sub acoperișul producătorilor precum Qualcomm, MediaTek și UNISOC în dispozitivele Android, sistemul de operare pentru a funcționa în armonie necesită coduri de sistem robuste și detaliate în același timp.

Acest lucru este valabil și pentru alte componente hardware. Cu toate acestea, dezvoltatorii Apple pot personaliza cu ușurință codurile de sistem în funcție de caracteristicile hardware specifice ale produselor la îndemână, care nu sunt foarte diverse. Acesta este unul dintre motivele pentru care iOS are nevoie de mai puțină RAM decât Android.

Gestionare RAM stabilă

De ce iPhone-urile folosesc mai puțină memorie RAM decât telefoanele Android

Apple are câteva metode pentru a asigura o gestionare stabilă a RAM-ului pe iPhone-uri. De exemplu, pe un iPhone, sistemul nu încheie imediat o sarcină de rulare după un interval scurt. Pe dispozitivele Android, intervalul de terminare a sarcinii al sistemului este mai scurt în comparație cu iOS. Ca urmare, instabilitatea sistemului pe dispozitivele Android determină un consum mai mare de RAM.

Unul dintre motivele pentru care iOS funcționează stabil este că sortează sarcinile în funcție de importanța lor. De exemplu, interfața de utilizare iOS se află în categoria de prioritate în timp real. Cu toate acestea, acest lucru nu este cazul telefoanelor Android. În caz contrar, Android atribuie un nivel de prioritate normal interfeței sale, dând o prioritate mai mare unui proces care rulează în fundal. Din acest motiv, aplicațiile care rulează în fundal pe Android folosesc procesorul mai mult decât iOS, ceea ce face ca interfața cu utilizatorul să încetinească.

Procese de fundal

De ce iPhone-urile folosesc mai puțină memorie RAM decât telefoanele Android

Unul dintre cele mai mari motive pentru care iOS folosește mai puțină memorie RAM decât Android consta in procesele de fundal. Deoarece iOS restricționează procesele de fundal pentru a economisi durata de viață a bateriei și pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului. În acest moment, o aplicație în fundal nu mai funcționează după o anumită perioadă de timp, eliberând RAM sau intră în stare de repaus.

Pe Android, lucrurile stau puțin diferit. O aplicație care rulează în fundal în sistemul de operare continuă să folosească memoria RAM dacă nu o închideți manual. Ca urmare, consumul de memorie RAM crește și el.

Limbaj de programare

De la început, Android a adoptat o înțelegere axată pe diversitatea procesoarelor, hardware-ului și producătorilor și folosește limbajul de programare Java pentru a asigura integritatea și armonia codurilor scrise de dezvoltatorii de aplicații. Pentru ca acest lucru să funcționeze pe dispozitive, este nevoie de o mașină virtuală numită Virtual Machine.

Virtual Machine este un program de sistem care face aranjamentele și traducerile necesare pe codurile aplicațiilor scrise de dezvoltatori pentru ca acestea să poată rula pe orice dispozitiv. Cu alte cuvinte, un dezvoltator nu trebuie să scrie separat codul aplicației pentru sute de dispozitive datorită mașinii virtuale. Pentru ca acest lucru să funcționeze eficient, dispozitivele Android au nevoie de capacități RAM mari.

A rezuma; Doar pentru că iPhone-urile au mai puțină memorie RAM decât telefoanele Android nu înseamnă că sunt slabe. În acest moment, preferința Apple pentru mai puțină memorie RAM pe iPhone-uri poate fi explicată, deoarece iOS nu are nevoie de hardware ridicat, lucrând într-o manieră optimizată și stabilă. În afară de asta, ambele sisteme de operare au avantajele și dezavantajele lor. Cu toate acestea, ambele oferă utilizatorilor o experiență de calitate în puncte diferite.

Distribuie
Marian Ciobanu

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *