Un subiect foarte dezbătut în ceea ce privește Chromium și Google Chrome este utilizarea RAM-ului. Pentru o perioadă îndelungată de timp, datorită multi-threading-ului, aceste browsere web sunt cunoscute pentru faptul că utilizează mai multe resurse decât alte browsere concurente; cu toate acestea, Firefox nu a rămas prea mult în urmă, în special de la actualizarea Quantum, care i-a îmbunătățit performanța, dar a venit cu același compromis de consum ridicat de resurse.
Pentru a optimiza eficiența aplicațiilor și pentru a oferi informații despre consumul de energie și durata de viață a bateriei, Google Chrome va lansa o funcție numită „economizor de memorie”. Economizorul de memorie” se află pe o pagină din cadrul browserului și seamănă cu o funcție introdusă în Microsoft Edge. Cu toate acestea, în loc să afișeze o valoare abstractă de economisire a resurselor, ca în cazul browserului Microsoft, Chrome va arăta exact câtă memorie RAM este realocată de la fiecare filă inactivă către sarcini mai importante.
Viitoarea funcție de salvare a memoriei RAM va avea un buton dedicat în bara de adrese. Făcând click pe acesta, va apărea o mică fereastră cu informații despre economisirea curentă a memoriei RAM și un link către setările de performanță. Acest lucru facilitează detectarea de către utilizatori a filelor care consumă multe resurse, astfel încât să le putem împiedica să folosească prea multe resurse.
Funcția de economisire a memoriei este încă în lucru și poate fi activată doar dacă se tastează „chrome://flags” în bara de căutare. Cu toate acestea, pentru a utiliza efectiv funcția, aceasta trebuie mai întâi să fie activată în setări. De asemenea, filele pot fi forțate să se închidă prin accesarea „chrome://discards”
Browserul Edge de la Microsoft se bazează pe Chromium, dar compania a adăugat câteva caracteristici proprii pentru a-l diferenția de Chrome de la Google. Pe lângă capacitățile sale de economisire a energiei, Microsoft Edge a fost în prima linie în ceea ce privește suportul pentru formate media (în special în ceea ce privește accelerarea hardware și calitatea redării). În timp ce Chrome încă domină piața, dacă va continua să doarmă în materie de inovații, Edge ar putea începe să câștige teren considerabil în detrimentul lui Chrome.