Motivul pentru care nu ar trebui să purtați căștile toată ziua

Vânzările de căști fără fir au crescut în ultimii ani, doar Apple raportând vânzări de 100 de milioane de AirPod-uri până în 2020. De aceea este posibil să fi observat că urechile tale se umplu mai ușor cu ceară atunci cand folosim in mod repetat castile. Este normal? Și ce se întâmplă cu urechile noastre când purtăm căști?

Deși căștile fără fir sunt relativ noi pe piață, există deja multe cercetări în ceea ce privește utilizarea pe termen lung a aparatelor auditive la persoanele cu probleme de auz, care în multe cazuri are același mecanism ca și căștile fără fir pe care le folosim. Doi cercetători de la Universitatea Bond au dezvăluit în The Conversation efectele utilizării constante a căștilor.

Motivul pentru care nu ar trebui să purtați căștile toată ziua

În primul rând, producția de ceară în ureche este un proces normal la om și la alte mamifere și ar trebui să existe întotdeauna un strat subțire de ceară lângă deschiderea canalului urechii. Ceara este impermeabilă și acționează dând umezeală pielii canalului auditiv extern, în același timp acționând ca o barieră de protecție împotriva insectelor, bacteriilor și apei. Este creata de secrețiile de glande din foliculii de păr.

Ceara se mișcă întotdeauna spre exteriorul urechii, împiedicând interiorul să se umple cu celule moarte. Această mișcare este asistată de mișcările naturale ale maxilarului nostru.

Motivul pentru care nu ar trebui să purtați căștile toată ziua

O utilizare normală și măsurată a căștilor nu împovărează acest proces natural. Utilizarea prelungită, cu toate acestea, blochează mișcarea naturală a cearei spre exterior și poate provoca probleme precum:

  • Ceară comprimată care devine mai puțin fluidă și este mai greu de scăpat pentru organism. Uneori, acest lucru poate provoca infecții, cu celule albe din sânge care cresc în zonă, agravând în continuare blocajul canalului auditiv.
  • Fluxul de aer se oprește și ceara se usucă, în urma căreia acumularea sa este agravată.
  • Sudoarea prinsă și umezeala în urechi sunt condiții ideale pentru dezvoltarea microbilor și a bacteriilor.
  • Blocarea ieșirii naturale a cerii activează glandele care produc și mai multă ceară, provocând probleme de auz, amețeli sau mâncărime.
  • Dacă căștile nu sunt curățate, pot transporta agenți virali și bacterii în canalul urechii.
  • Probleme de auz pot apărea dacă volumul este prea mare pentru perioade lungi de timp.

Dacă doriți să utilizați căști pentru perioade lungi de timp, este recomandat să folosiți căști supra-urechi care permit o anumită circulație a aerului și sunt în afara canalului urechii, dar amintiți-vă totuși că urechile dvs. trebuie să aibă contact frecvent cu aerul proaspăt.

Motivul pentru care nu ar trebui să purtați căștile toată ziua

Ceea ce sugerează experții este să vă lăsați urechile să lucreze în mod natural și să nu puneți nimic care sa impiedice aerisirea, ceea ce înseamnă practic să nu puneți nimic, nici măcar tampoane de bumbac, deoarece acestea pot împinge ceara mai mult spre interior. Ei observă că urechile au un mecanism excelent de autocurățare și nu ar trebuii sa o defectam.

În ceea ce privește utilizarea căștilor intraauriculare, mențineți volumul la un nivel sigur, nu le folosiți toată ziua și lăsați-vă urechile să respire.

Distribuie
Marian Ciobanu

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *