Chiar dacă mulți nu îl consideră un tratament miraculos, fiind mai degrabă o abordare complementară care poate fi folosită în combinație cu tratamente medicale și terapie, neurofeedback-ul are un rol important în gestionarea ADHD. La ce se referă cele două concepte, dar și care este legătura dintre ele, ce avantaje prezintă neuroffedback-ul în gestionarea ADHD și alte aspecte notabile despre acest subiect vei afla din acest articol.
Neurofeedback și ADHD: definirea conceptelor
Neurofeedback-ul este un tip de biofeedback care folosește activitatea cerebrală în timp real în vederea reglării funcției cerebrale a unei persoane. În acest fel, aceasta poate învășa să controleze propria activitate cerebrală, ceea ce duce la îmbunătățirea funcției cognitive, la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării emoționale. Principiile de bază ale neurofeedback-ului sunt cele ale condiționării operative, creierul învățând să asocieze stările cerebrale specifice cu recompense sau pedepse.
Pe de altă parte, ADHD se referă la tulburarea de deficit de atenție cu hiperactivitate, un diagnostic caracterizat prin simptome de neatenție, hiperactivitate și impulsivitate. Cu această condiție cronică se pot confrunta atât copiii, cât și adulții, fiind întâlnită la aproximativ 5% din populația mondială.
Există o relație între neurofeedback și ADHD?
Chiar dacă există metode tradiționale de gestionare a ADHD-ului, respectiv medicamentele sau terapia comportamentală, există un interes din ce în ce mai mare pentru abordări alternative, inclusiv pentru tratamentul ADHD prin neurofeedback.
Studiile au demonstrat că persoanele cu ADHD au patternuri de activitate cerebrală anormale, iar antrenamentele neurofeedback pot ajuta la normalizarea acestora, ceea ce va duce la îmbunătățirea atenției sau a controlului impulsiv.
S-ar părea că această terapie alternativă ar ajuta la creșterea activității corticale, la îmbunătățirea sincronizării neuronale și la reducerea excitabilității corticale, ceea ce ne face să credem că există, într-adevăr, o legătură între cele două concepte.
Avantaje oferite de neurofeedback în gestionarea ADHD
Antrenamentul neurofeedback ar avea, se pare, influențe pozitive asupra simptomelor ADHD, respectiv îmbunătățirea atenției, reducerea simptomelor de hiperactivitate și îmbunătățirea controlului impulsiv, scăderea stresului și anxietății, reducerea dependenței de medicamente, respectiv capacitatea de a încheia sarcinile de lucru.
Relația dintre cele două concepte este una bine documentată în literatura de specialitate, iar interesul din ce în ce mai crescut despre acest subiect are o bază solidă. Această terapie poate reuși, cu adevărat, să ajute în gestionarea ADHD, mai ales prin reducerea simptomelor de hiperactivitate și impulsivitate, dar nu numai.