Tehnologia este unul dintre cele mai controversate subiecte atunci când discutăm despre educația copiilor.
În timp ce unii părinți interzic total copiilor lor accesul la tehnologie, alții, în schimb le oferă libertate totală, în acest sens.
Totuși, tehnologia poate crea dependență iar mulți părinți ajung în situația de a nu mai știi cum să gestioneze problemele care apar în urma accesului la tehnologie a copiilor lor. Așadar, ca în oricare aspect la vieții, totul ține de echilibru.
Este adevărat că tehnologia poate deveni toxică pentru dezvoltarea copilului, atunci când acestuia îi este permis să petreacă prea multe ore în fața TV-ului, tabletei sau telefonului mobil.
Însă, în același timp, copilul poate avea acces la informații uimitoare dar și la alte beneficii, care să îl ajute în propria sa dezvoltare.
Avantajele tehnologiei
Elementele interactive prezente în jocurile interactive sau console de care se folosește copilul tău, aduc, cu siguranță beneficii acestuia. Ele pot stârni imaginația dar și îndemânarea copilului. Evident că secretul aici, este echilibrul și moderația.
Și inteligența emoțională a copilului se poate dezvolta prin intermediul acestor jocuri, cât și creativitatea, în special dacă acestea au elemente educative.
Deși există și jocuri care nu sunt tocmai benefice pentru cei mici, ai posibilitatea de a-i oferi și jocuri care să îl susțină în dezvoltarea lui.
Totul ține de lucrurile la care el are acces, și care pot avea un impact pozitiv sau unul negativ asupra lui.
Dezavantajele tehnologiei
Accesul nelimitat chiar și la jocurile educative pot duce la o dependență de tehnologie, deci timpul petrecut în fața gadgeturilor trebuie să fie unul limitat.
Consecințele pe care le poate avea dependența de tehnologie sunt: nivel scăzut de interacțiune umană, probleme sau dezechilibre în comunicare dar și în gestionarea emoțiilor.
Cum îți dai seama de gradul de dependență a copilului tău de tehnologie, și ce poți face în acest sens?
Dependența totală de tehnologie este cu siguranță, un lucru la care nu vrei să îți supui copilul.
Iar în momentul în care copilul tău pierde mult prea mult timp în fața oricărui tip de gadget și nu se mai poate dezlipi de acestea, cu siguranță acesta a dezvoltat o dependență totală de tehnologie și este cazul să iei măsuri.
Joacă-te cu el
Cea mai bună modalitatea de a-ți scoate copilul din această dependență este să îi acorzi timpul tău, jucându-vă.
Alege să îi oferi jucării și jocuri interactive, educative și distractive, pe care le găsești pe celmic.ro. Indiferent de vârsta copilului tău, aici vei avea numeroase variante din care poți alege, pentru a-l lua pe cel mic din fața gadgeturilor.
Demonstrează-i că și jocurile din afara ecranelor pot fi la fel de frumoase și de distractive. Cu cât vei petrece mai mult timp cu copilul tău, arătându-i că, și alte tipuri de jocuri pot fi interesante, cu atât vei reuși să îi deschizi o nouă perspectivă și să îl scoți din dependența de tehnologie.
Nu-l priva de tot de tehnologie
O lipsă totală de tehnologie poate fi benefică până la un moment dat. Așadar, încearcă să nu cazi în extreme și să îți privezi copilul de tot ceea ce, colegii săi de grădiniță sau școală primesc. Acest lucru îl poate face să se simtă marginalizat.
Luați-vă un timp limitat, în care să va jucați împreună un joc, să vă uitați la desene animate sau să dansați în timp ce priviți anumite videoclipuri la TV sau pe laptop.
Implică-l în activitățile tale
De cele mai multe ori copilul tău va avea nevoie de tehnologie pentru că se simte singur sau abandonat.
Este normal să ai de făcut lucruri prin casă sau de îndeplinit anumite sarcini, însă ce ar fi să îl implici și pe el în aceste activități?
Pe lângă faptul că va fi extrem de fericit că este cu tine, va învăța să fie mai responsabil și va uita complet de desenele la care nu s-a uitat astăzi.
Orice copil își dorește mai mult decât orice, ca părinții lui să fie alături de el. Cu cât îi vei acorda mai multă atenție, indiferent că este vorba despre jocuri, învățat sau alte activități, cu atât va fi mai fericit și mai puțin tentat să apeleze la tehnologie.