Telegram neagă afirmațiile despre lipsa de securitate a aplicației

Purtătorul de cuvânt al Telegramului, Remi Vaughn, a negat declarațiile din Wired făcute de șeful WhatsApp, Will Cathcart, despre securitatea aplicației. Potrivit lui Vaughn, articolul Wired conține multe erori, iar echipa editorială a ignorat comentariile și răspunsurile Telegram, care la rândul lor l-au indus în eroare pe Cathcart. Telegram a compilat o listă de 9 erori în articolul Wired, care poate fi găsită la telegra.ph (un instrument minimalist de postare Telegram). Postarea se termină cu „Această listă se extinde”. Această postare abordează mai multe afirmații din articolul Wired, inclusiv cea privind urmărirea locației, care este posibilă numai dacă utilizatorul își face în mod explicit publică locația, lucru pe care doar 0,01% dintre utilizatori au făcut-o, potrivit Telegram.

În ceea ce privește confidențialitatea chaturilor secrete, Vaughn subliniază că Cathcart greșește când afirmă că protocolul Telegram End To End Encryption (E2EE) nu a fost verificat independent. O echipă de la Universitatea din Udine din Italia a verificat protocolul MTProto 2.0 folosit de Telegram pentru a-și proteja chat-urile. Aplicația Telegram este open source și a folosit versiuni reproductibile începând cu versiunea 5.13. Serverele Telegram nu sunt open source, dar echipa Udine a verificat și protocolul MTProto 2.0 pe aceste servere.

Totuși, ei subliniază o problemă care ar putea compromite securitatea chaturilor secrete: atunci când începe un chat secret, este vital ca utilizatorul să verifice amprenta cheilor de autentificare printr-un canal extern securizat. În caz contrar, sunt posibile atacuri de tip man-in-the-middle, ceea ce înseamnă că o terță parte poate asculta sau chiar modifica mesajele. Cercetătorii observă că această eroare de utilizator este posibilă și atunci când se utilizează aplicația Signal.

Distribuie
Marian Ciobanu

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *