NASA a semnat un parteneriat istoric cu Europa pentru a reveni pe Luna

Luna

Ieri, NASA și-a oficializat parteneriatul cu Agenția Spațială Europeană (ESA). Acest parteneriat a fost creat pentru a proiecta Gateway, stația spațială pe care aceste agenții intenționează să o lanseze pe orbită în jurul lunii. La fel ca ISS, Gateway ar trebui să devină pe termen lung o stație internațională care să servească drept tranziție între spațiu și solul lunar. Dar acest proiect comun nu se termină aici. Odată ce obiectivul stabilirii unei prezențe umane în jurul și pe Lună este atins, NASA și ESA vor merge mână în mână spre Marte.

Conform declarației elaborate de NASA, construcția Gateway ar trebui să înceapă până în 2022. Dacă NASA a distribuit deja unele contracte companiilor americane precum SpaceX sau Maxar Technologies, restul acestor contracte vor fi distribuite de ESA. La rândul său, Agenția Spațială Europeană ar trebui să furnizeze în special noi module pentru Gateway, precum și nave spațiale care vor face posibilă transferul între Pământ și Gateway.

Alte agenții au semnat același parteneriat.

Pe blogul NASA, Jim Bridenstine, administratorul acestuia, scria: „În viitorul apropiat, vom muta zborurile spațiale umane de pe orbita pământului joasă pe lună pentru prima dată din 1972”. Jim Bridenstine a adăugat, de asemenea, că alte acorduri internaționale privind programul Artemis vor fi anunțate foarte curând. „Acest parteneriat se bazează pe cooperarea excepțională stabilită de Stația Spațială Internațională în timp ce ne îndreptăm spre Lună. Gateway va continua să extindă cooperarea NASA cu parteneri internaționali precum ESA, asigurându-se că programul Artemis are ca rezultat o explorare sigură și durabilă a Lunii după aterizarea inițială a omaenilor pe luna și nu numai ” , explică el .

Oricum, cercetătorii agențiilor spațiale din întreaga lume continuă să analizeze satelitul nostru natural de sus în jos, pentru a pregăti cel mai bine terenul pentru viitoarele misiuni. Săptămâna aceasta, NASA tocmai a anunțat că a descoperit urme de apă la scară moleculară pe suprafața Lunii.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un comentariu

Share to...