Pe fondul confuziei cauzate de noile reguli de confidențialitate ale aplicatiei WhatsApp, aplicațiile rivale precum Telegram și Signal și-au văzut popularitatea crescând în întreaga lume, inclusiv în Romania. Dar ce aplicație vă respectă cel mai mult informațiile și care este cea mai sigură de utilizat? Vom încerca să răspundem la aceste și la alte întrebări, mai jos.
Resurse
Atât Signal, cât și Telegram oferă aceleași caracteristici de bază ca WhatsApp, cu dreptul la grupuri, acces prin PC, trimiterea mesajelor care dispar automat, atașamente de fotografii, videoclipuri, audio, documente, GIF-uri și stickere.
Principalul avantaj al aplicatiei WhatsApp în raport cu concurenții este caracteristica apelurilor de grup, pentru voce și video, încă în curs de dezvoltare în Signal și Telegram.
În afară de asta, rivalii se remarcă prin opțiunea de accesare a tabletelor și opțiunea de a personaliza aspectul cu teme personalizate. Pentru cei cărora le pasă, ambele au codul sursă deschis, sub licența GPL.
În plus, Telegram are avantajul de a oferi canale, care funcționează ca si comunități mari, cu mii de participanți. Aplicația vă oferă și mai multă libertate de a șterge mesaje. Un alt punct culminant al Telegramului sunt chat-urile secrete, o opțiune care blochează redirecționarea și încearcă să alerteze utilizatorul dacă destinatarul încearcă să captureze ecranul.
Funcționarea Telegram, care vă permite să accesați contul pe diferite dispozitive în mod independent, complică implementarea caracteristicii de criptare end-to-end. Protecția împotriva spectatorilor este disponibilă numai în chaturi secrete și apeluri audio și video, nu pentru mesaje sau canale obișnuite.
Confidențialitate
În acest sens – un punct cheie în adoptarea de aplicații alternative – WhatsApp a pierdut rutina, nu degeaba Facebook a protestat atunci când Apple a obligat sistemul din App Store să identifice colectarea datelor.
Noul sistem de informații din magazinul Apple dezvăluie ce date colectează aplicația despre utilizator, cu o listă mult mai mare pe WhatsApp decât pe rivali. „Zap” a justificat o parte a listei uriașe datorită integrării resurselor sale cu alte servicii Facebook , dar chiar și așa, lista este capabilă să intimideze orice utilizator.
La rândul său, Telegram colectează doar numele și numărul de telefon, lista de contacte (pentru a căuta cunoștințe în lista de conversații) și un identificator de utilizator. În cazul Signal, nici măcar asta, deoarece se folosește numărul de telefon, dar nu pentru a asocia utilizatorul cu un identificator unic:
Siguranță
În acest moment, Signal justifică de ce este aplicația recomandată de activistul Edward Snowden și de omul de afaceri Elon Musk: pe lângă criptarea end-to-end, serviciul vă permite să criptați toate datele stocate pe telefonul dvs. Funcția profită de blocarea parolei aplicației, un instrument disponibil în cele trei aplicații.
În plus, Signal criptează toate metadatele utilizatorului, inclusiv fotografia de profil, grupurile la care participă și alte informații personale, împiedicând accesul nu numai de către spectatori, ci și de către cei responsabili pentru Signal.
Telegram și WhatsApp oferta, la rândul lor, autentificarea cu opțiunea de protecție a contului în două etape (2FA), funcția nu este oferită de Signal. Cu 2FA activat, este necesar să confirmați identitatea utilizatorului atunci când încercați să activați contul pe un alt dispozitiv, ceea ce face viața dificilă pentru curioși chiar și în cazul clonării cipului operatorului.
Număr de utilizatori
Cel mai bun serviciu de mesagerie nu va face mare lucru dacă nu aveți utilizatori. În acel moment, WhatsApp este încă liderul absolut, cu peste două miliarde de utilizatori în întreaga lume. Recent, Telegram a sărbătorit marcarea a 500 de milioane de utilizatori, pe fondul panicii cauzate de noile reguli ale „Zap”. Signal a declarat că nu împarte numerele în mod public, dar garantează că „bate toate recordurile pe care le-am stabilit deja”.
În cele din urmă, principala barieră în calea propagării în continuare a Signal și Telegram este popularitatea WhatsApp și dificultatea de a „converti” o bază mare de utilizatori. Chiar și așa, am văzut acest lucru întâmplându-se cu servicii precum ICQ, MSN Messenger sau Orkut.
Are WhatsApp șansa să-și piardă locul ca aplicație preferată a Romaniei? Lasă-ți opinia în câmpul de comentarii de mai jos.