Wikipedia vrea să taxeze giganții de pe internet care îi folosesc conținutul

In ciuda bogăției sale mari de conținut, enciclopedia online Wikipedia este gratuită. Acest lucru este oferit de fundația Wikimedia, care operează prin donații. În prezent, bugetul său anual este de 100 de milioane de dolari pe an. Dar astăzi, Wikimedia dorește să genereze venituri, taxând giganții de pe internet care folosesc conținutul Wikipedia pe serviciile lor.

Când efectuați o căutare pe Google, motorul de căutare poate afișa un extras Wikipedia, astfel încât să puteți obține informațiile pe care le căutați fără a părăsi pagina de căutare. Și când îl întrebi pe Siri ceva, asistentul Apple îți poate oferi un răspuns folosind fragmente Wikipedia. În prezent, aceste companii folosesc gratuit conținutul Wikipedia (pe conținutul lor comercial), dar pot dona.

Ce se va schimba este că Wikimedia vrea acum să ofere un serviciu plătit companiilor care utilizează conținut Wikipedia. Într-un articol publicat săptămâna aceasta, revista Wired discută despre crearea unei noi echipe numită Wikimedia Enterprise.

Această nouă echipă, din cadrul organizației, va fi responsabilă pentru dezvoltarea unei soluții plătite pentru companiile care utilizează conținut Wikipedia pe serviciile lor (un serviciu care facilitează integrarea extraselor Wikipedia pe serviciile lor), pentru a genera noi surse de venit pentru organizație, care va finanța noi proiecte.

În orice caz, Wikipedia nu va deveni taxabilă pentru utilizatorii de internet. În plus, companiile ar trebui să poată continua să folosească extrase de enciclopedie gratuit pentru serviciile lor de afaceri, așa cum fac în prezent.

Cu toate acestea, soluțiile dezvoltate de echipa Wikimedia Enterprises ar trebui să permită companiilor interesate să exploateze mai eficient conținutul enciclopediei. În același timp, ar fi o modalitate prin care acele companii care exploatează enciclopedia să reciprocizeze.

Veniturile generate de această nouă ofertă nu ar trebui să înlocuiască donațiile, ci să permită Fundației Wikimedia să genereze mai multe venituri, ceea ce va permite realizarea de noi proiecte. În special, fundația dorește să ajungă la mai mulți oameni și mai multe comunități, cu conținutul său gratuit.

Contribuția giganților internetului la Wikipedia, o dezbatere care nu datează de ieri

În orice caz, aceasta nu este prima dată când am menționat utilizarea de către giganții de pe Internet a conținutului enciclopediei Wikipedia. De exemplu, în 2018, YouTube a decis să folosească articole din enciclopedie pentru a combate teoriile conspirației.

După anunțarea acestei inițiative, am aflat că YouTube a lansat- o fără a informa chiar fundația Wikimedia. Acesta din urmă a reamintit, de asemenea, într-un comunicat de presă că conținutul Wikipedia face obiectul unei licențe gratuite pentru reutilizare de către toată lumea (și, prin urmare, YouTube are dreptul de a reutiliza aceste conținuturi, cu condiția ca acestea să respecte licența).

Cu toate acestea, Wikimedia a invitat și companiile care folosesc conținutul enciclopediei să contribuie la finanțarea acesteia.

„Toate acestea sunt posibile datorită celor șase milioane de oameni care donează pentru a continua să ruleze Wikipedia, a sutelor de mii de colaboratori voluntari și a nenumăratelor persoane care susțin munca noastră. În același timp, încurajăm companiile care folosesc conținutul Wikipedia să facă reciprocitate în spiritul durabilității. Făcând acest lucru, ei s-ar alătura a milioane de indivizi care participă la menținerea Wikipedia puternică și prosperă ”, se arată în declarație .

Mesajul nu a fost ignorat, deoarece în 2019, Google a donat 2 milioane de dolari către Wikimedia Endowment. De asemenea, firma a anunțat un parteneriat cu Wikimedia pentru a-l ajuta să traducă conținut în mai multe limbi.

Rețineți că nu a fost prima dată când Google face donații către Wikimedia și că și alți giganți tehnologici donează în mod regulat fundației. Cu toate acestea, cu Wikimedia Entreprises, Wikimedia ar putea avea relații contractuale cu gigantii de pe internet. Potrivit Wired, acordurile cu companiile ar putea fi active încă din iunie.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un comentariu

Share to...