Cum faci Root la un telefon Android

root

Cum faci Root la un telefon Android? Vrei mai mult control asupra smartphone-ului? root android sau root telefon iti va deschide o lume cu totul nouă de posibilități, dar vă poate anula garanția, vă poate lăsa cu un smartphone cu defectiuni sau, mai rău. Acest articol nu este pentru necunascatori.

Producătorii și operatorii de terminale te vor descuraja de la root. În cel mai rău caz telefonul, dacă nu urmați instrucțiunile în mod corespunzător, acesta se poate deteriora iremediabil, dar multe persoane care consideră că beneficiile potențiale merită. Cu un telefon rootat, puteți elimina bloatware, puteti accelera procesorul și personaliza fiecare element al aspectului din software-ul telefonului dvs.

Acest ghid despre cum să rootați telefoanele Android vă va parcurge prin pașii necesari pentru rootarea dispozitivului. În timp ce unele telefoane pot fi rotate în câteva minute, pentru altele vom face o cercetare puțin mai mare. Dar un lucru este clar: rootareatelefonului dvs. este una dintre cele mai bune metode de a utiliza potențialul real al dispozitivului Android.

Ce inseamna root pe telefon android?

Rotarea unui telefon sau a unei tablete Android este similară cu jailbreaking a unui iPhone – practic, vă permite să vă explorati telefon adânc. După rotare, puteți accesa întregul sistem de operare pentru a personaliza aproape orice despre dispozitivul dvs. Android și puteți schimba orice restricție pe care producătorul sau operatorul dvs. le-ar fi putut aplica.

Root-ul se face cel mai bine cu precauție. Trebuie să faceți o copie de siguranță a software-ului telefonului dvs. înainte de a instala root-ul.

Motive pentru care ai face root?

Sunt foarte motive pentru care utilizatorii android vor sa fac root telefoanelor, dupa cum am mai spus mai sus, este foarte bine de stiut motivele pentru care vrei sa faci root pentru ca altfel vei ajunge la dezavantaje fara avantaje. Fiecare avem un anumit motiv, intr-adevar vei putea avea acces la telefonul tau fara nici o alta restrictie si acesta ar putea fi cel mai bun motiv pe care il poti avea. Puteti instala orice aplicatie, puteti getiona processorul, gpu-ul si multe alte setaru ale telefonului.

Practic, pe scurt, daca faceti root, veti putea face absolut orice va trece prin cap cu telefonul dumneavoastra, pentru root-ul este o limita de la producator in general pentru a nu ajunge la unele setari prin care puteti face lucruri ce nu sunt legale. Dar sper sa nu faceti root pentru acest lucru.

Motive pentru care nu vrei ROOT.

In principal sunt 4 motive pentru care nu ai vrea root pe telefonul tau mobil, iata care sunt:

  • Anularea garanției: Unii producători sau unele companii de telecomunicatii îți vor anula garanția dacă îți rootezi dispozitivul, așa că merită să ții cont de acest lucru. Dacă doriți să trimiteți dispozitivul înapoi pentru reparații, puteti avea insa o scapare daca flash backup-ul pe care trebuie sa il faceti, va fi instalat la loc.
  • Va puteti strica telefonul.: Dacă ceva nu merge bine în timpul procesului de rooting, aveți riscul de „bricking” – adică, sa va stricati dispozitivul in mod inreparabil. Cel mai simplu mod de a preveni acest lucru este să urmați instrucțiunile cu atenție.
  • Riscuri de securitate: Rooting-ul introduce unele riscuri de securitate. În funcție de serviciile sau aplicațiile pe care le utilizați pe dispozitiv, ar putea crea o vulnerabilitate de securitate. Și anumite programe malware profită de dispozitive rootate pentru a fura date, pentru a instala malware si asa mai departe.
  • Aplicații dezactivate: unele aplicații și servicii  nu funcționează pe dispozitive rootate – platforme financiare precum Google Pay și Barclays Mobile Banking nu le acceptă. Aplicațiile care servesc emisiuni TV și filme cu drepturi de autor, cum ar fi Sky Go și Virgin TV, nu vor functiona pe dispozitive rootate.

Cum să pregatiti dispozitivul Android pentru root

Una dintre cele mai ușoare metode de a roota un dispozitiv Android este folosirea unei aplicații, iar o serie de aplicații de rooting au atras atenția de-a lungul anilor – FramarootFirmware.mobiKingo RootBaiduRoot, si One Click Root sunt printre unele dintre cele mai de încredere. Aceste servicii de obicei vă vor roota dispozitivul în timpul de cateva minute. Însă unele dintre ele acceptă doar dispozitive care rulează versiuni mai vechi de Android, așa că este posibil să fiți nevoit să cumparati o aplicatie premium pentru a găsi unul care să funcționeze pentru dispozitivul dvs. Dacă doriți să rootați un dispozitiv și mai vechi, va trebui să verificați site-ul CFRoot.

Din fericire, aplicațiile de rooting au prins popularitate, iar versiunile mai noi de Android sunt mult mai usor de rootat decât era până acum.

Dacă telefonul dvs. nu este compatibil cu o aplicație de rootare cu un singur clic, va trebui să petreceți puțin timp cercetând alternativele pe forumurile Android. Cel mai bun loc pentru a începe este XDA Developers Forum – căutați un thread despre telefonul sau tableta dvs. și este posibil să găsiți o metodă.

Pregatire pentru root

Faceți copii de siguranță a tot ceea ce este foarte important pentru dumneavoastra. De asemenea, ar trebui să faceți întotdeauna o copie de siguranță a ROM-ului curent al telefonului dvs. înainte de un flash nou.

De asemenea, trebuie să vă asigurați că dispozitivul dvs. este complet încărcat înainte de a începe.

Cum faci Root
Cum faci Root

Va trebui să porniți depanare USB, precum și deblocare OEM. Faceți acest lucru prin deschiderea Setărilor pe dispozitivul dvs. Dacă nu vedeți Opțiuni pentru dezvoltatori în partea de jos a ecranului din Setări.

Instalarea de drivere de dispozitiv

Pentru a vă asigura că computerul dvs. poate comunica în mod corespunzător cu smartphone-ul sau tableta, va trebui să instalați driverul USB corespunzător.

Dispozitivele de la unii producători vin cu driverele incluse în software-ul telefonului, așa că tot ce trebuie să faceți pentru a instala driverul USB corespunzător este să atașați telefonul la computer prin cablu USB. OnePlus este un exemplu în acest sens, dar merită să vă conectați telefonul mai întâi pentru a vedea dacă driverele USB se vor instala automat.

Altfel, aici este o listă de drivere de la cei mai populari producători:

Urmați instrucțiunile instalatorului. După instalarea driverelor, treceți la pasul următor.

Dupa ce ati instalat aceste drivere, pentru fiecare telefon in parte, instalati pe PC Nexus Root Toolkit, un tool ce va va putea ajuta cu root-ul.

Dupa ce ati reusit sa faceti root la telefon puteti instala aplicatia Superuser cu care puteti gestiona toate setarile si configuratiile telefonului.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

5 comentarii la „Cum faci Root la un telefon Android”

  1. Multe Salutări și Felicitări Geeky
    Am folosit mereu telefoane destul de performante de cînd a părut rețeaua GSM.
    Însă de-atunci și pînă astăzi, Dependențele Google mau nenorocit.A vrea cu orice preț să scap de acste dependențe și să-mi Rotez și eu telefonul.Sunt conștient că mă expun la foarte multe riscuri dar îmi asum toată responsabilitatea.Am un Android 10 de ultimă generație LG. are in setări conectare USB.
    Voi încerca una dintre variante.
    Mulțumim pentru Informați și mult succes in continuare, Concretizarea Obiectivelor propuse.

    Răspunde
  2. Buna seara!Am o mare problema…O persoana mi-a trimis un program prin tehering sau bluetooth.Este o aplicatie experimentala despre cum sa-ti construiesti tel cum vrei.Chapcha02 parca..si mi-a schimbat tot si intra pe el de la distanta cand vrea. Doresc root si nu stiu cum.Rog ajutor.

    Răspunde
    • Buna ziua, va recomandam sa va restaurati telefonul la setarile din fabrica si totul va reveni la normal. ROOT-ul nu va ajuta in acest caz.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Share to...