Deficitul de componente pentru laptopuri se va agrava în acest trimestru

Penuria de componente electronice a „strangulat” producătorii și industria de distribuție a tehnologiei, întrucât aceștia au devenit incapabili să furnizeze echipamente pentru a satisface cererea. Situația, generată de închiderea fabricilor din cauza pandemiei de COVID, o problemă temporară în unele sectoare electronice (cum ar fi criptominarea), este departe de a fi rezolvată, iar unii analiști nu prevăd o stabilizare completă până în 2023.

În plus la toate acestea, a venit și lipsa de semiconductori. Consecințele sunt deja resimțite de producători, consumatori și întreprinderi și se reflectă în incapacitatea industriei de a satisface cererea aflându-se în continuare într-o creștere alarmantă a prețurilor. Iar în toată această avalanșă, cererea a observat o creștere semnificativă deoarece zeci de milioane de angajați și studenți au fost presați de situație să rămână în case fără infrastructura informatică necesară pentru telemuncă și studiu de acasă.

Lipsa componentelor pentru laptopuri

Din Asia primim vești proaste și credem că impactul va fi mare fiindcă producătorii pentru care se asamblează echipamente la comandă sunt Apple, HP, Lenovo sau ASUS. Astfel, se așteaptă ca deficitul de componente să se înrăutățească în al treilea trimestru și să nu poată asigura o aprovizionare suficientă de laptopuri.

Unele surse din industrie susțin că am putea vedea efecte negative și în alte sectoare de activitate unde cererea este mare, cum ar fi piața componentelor auto, electronicelor de consum și a serverelor. Dintre primele 4 companii care proiectează și fabrică laptopuri la nivel global, doar Wistron a reușit să atingă targetul de livrări în al doilea trimestru, în timp ce altele au obținut un număr de expedieri sub așteptări, din cauza deficitului de aprovizionare cu componente.

Quanta Computer a livrat 19 milioane de laptopuri în al doilea trimestru, față de 19,7 milioane în primul trimestru, în timp ce Compal Electronics a livrat 13 milioane de unități, de asemenea mai puține decât livrările din trimestrul anterior.

Marii jucători au mai remarcat, de asemenea, o creștere a comenzilor pentru al treilea trimestru, complicând și mai mult scenariul. Astfel, considerând că septembrie este o lună cheie, deoarece marchează revenirea la școală, cererea de computere va fi clar mai ridicată.

Pentru a complica situația gândește-te că cererea tabletelor este, de asemenea, în creștere după ani de declin și că piața smartphone-urilor se recuperează după încetinirea din 2020.

Marian prezintă un interes ridicat față de marketingul digital. Acesta consideră că internetul e un mediu minunat care oferă oportunități nelimitate utilizatorilor de a se dezvolta și de a-și exprima creativitatea. Cu o experiență vastă în copywriting, Marian a redactat articole pentru revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, în perioada 2016-2018. Apoi, din 2019, Marian a preluat rolul de Redactor-șef adjunct și SEO Specialist în cadrul portalului de ştiri şi informaţii IT&C intitulat GEEKI. Pe lângă capabilitățile sale de gândire critică, fiind capabil să facă diferența între corelație și cauzalitate în domeniul SEO, acestuia îi place, de altfel, să scrie articole despre diverse subiecte ce țin de tehnologie, știință și divertisment.

Lasă un comentariu

Share to...