Recenzie Samsung Galaxy S21 Plus, parti pozitive si negative

Recenzie Samsung Galaxy S21 Plus

Astazi avem la Recenzie Samsung Galaxy S21 Plus – Aproape la fel de mare ca Ultra și aproape identic cu S21 standard; acesta este Galaxy S21 Plus, flagship-ul Samsung care se pierde undeva la mijloc și încearcă să-și justifice existența doar prin dimensiunea ecranului și bateria fără a costa atât de scump ca cel mai avansat din linie. Merită să plătiți in jur de 4000 de lei sau este mai bine să economisiți și să cumpărați modelul standard? Hai să verificăm.

Accesorii

Samsung a decis să urmeze exemplul Apple și a eliminat majoritatea accesoriilor din linia S21. Topul coreean nu vine cu încărcător și căști. Primești următoarele articole împreună cu telefonul tău mobil:

  • Cablu USB în standard C la ambele capete
  • Cheia sertarului cartelei SIM
  • Ghidul utilizatorului

Design si constructie

Când vine vorba de design, este imposibil să nu critici decizia Samsung de a economisi in privinta lui S21 și de a adopta un spate din plastic în loc de sticlă. Dacă acesta este un punct care vă deranjează, atunci aveți un motiv să plătiți mai mult pentru S21 Plus. Modelul mijlociu vine cu sticlă de la ultima generație de sticlă Gorilla pe ambele părți, ceea ce garantează o rezistență sporită la impact.

O altă diferență este în opțiunile de culoare: Plus a venit doar în trei tonuri inițiale, negru, argintiu și violet cu auriu. Finisajul mat al sticlei reduce acumularea de amprente.

Ca și în cazul modelului mai ieftin, Plus a pierdut și curbura display-ului, ceea ce are ca rezultat margini laterale mai largi. Gaura camerei selfie este încă acolo și devorează același spațiu pe ecran. Cititorul biometric se află încă sub ecran, dar, deoarece avem un senzor de nouă generație, acesta răspunde mult mai repede decât înainte, fiind unul dintre cei mai buni pe care i-am testat.

Și, după cum probabil știți deja, Samsung a eliminat slotul microSD de pe toate modelele din gama S21. Încărcătorul și căștile au fost, de asemenea, tăiate din pachet pentru a reduce costurile, chiar dacă telefonul mobil tot este scump.

Ecran și sunet

Ecranul a evoluat în unele puncte și a regresat în altele. Rezoluția a scăzut la Full HD +, dar acum atinge o luminozitate mai mare și are reglarea automată a ratei Hz pentru a ajuta la economisirea energiei bateriei. Ecranul S21 Plus afișează culori vibrante cu multă saturație, care pot fi reduse prin trecerea la profilul Natural.

Este posibil să blocați ecranul la 60 Hz, dacă doriți ca bateria să funcționeze mai mult, dar nu există nicio modalitate de a forța 120 Hz sa functioneze tot timpul. Când vizionați videoclipuri, acesta este blocat la 48 Hz, în timp ce navigați sau utilizați social media, acesta va fi la 60 Hz pentru conținut static. Numai când derulați sau redați ceva care chiar are nevoie de 120Hz va atinge viteza maximă.

Avem un sunet stereo puternic la S21 Plus, cu un volum chiar mai mare decât la S21. Calitatea sunetului este plăcută și are un răspuns bun la înalte, deși basul este aproape inexistent. Acest lucru este diferit de iPhone-urile care forțează mai mult basul și duce la un sunet ușor înăbușit.

S20 Plus vine cu o cască bună de la AKG, dar accesoriul a fost tăiat de pe S21 Plus și, deoarece nu există intrare P2, veți avea nevoie de niste casti USB-C sau Bluetooth.

Performanţă

Configurația modelului S21 Plus este aceeași cu modelul mai mic: aici avem cipul Exynos 2100 combinat cu 8 GB RAM.

În cazul AnTuTu, nici măcar nu am atins o mie de puncte de diferență intre cei doi. Ecranul de 120 Hz are, de asemenea, același comportament ca S21 și poate depăși 60 fps în unele jocuri precum Subway Surfers și Cover Fire.

PUBG oferă 40 fps în calitate Ultra HDR, iar Call of Duty rămâne la 60 fps de cele mai multe ori. Dacă vă gândiți să cumpărați S21 Plus gândindu-vă că veți avea un telefon de jocuri datorită ecranului de 120 Hz, uitați-l.

Camere

Plus are același set fotografic ca S21 și nu moștenește puternicul senzor de 108 MP al Ultra. Cu aceasta, nu vă așteptați la o diferență în calitatea fotografiilor și videoclipurilor. 12 MP înregistrează culori vii, dar fără acea saturație exagerată care era obișnuită în telefoanele mobile Samsung.

Ultra-lat

Camera ultra-largă a primit mici îmbunătățiri comparativ cu ultima generație și înregistrează acum fotografii mai clare. Saturația culorilor este, de asemenea, mai lină pe această cameră. Există o oarecare înmuiere a marginilor datorită corecției distorsiunii obiectivului, dar câmpul vizual este destul de larg, astfel încât să puteți capta totul în scenă.

Zoom

Obiectivul are un zoom hibrid de 3x, care combină atât mărirea imaginii cu utilizarea obiectivului și există, de asemenea, ajutor software pentru a vă permite să surprindeți ceea ce este departe, cu o pierdere mică de calitate. În total, S21 Plus crește până la 30x, la fel ca înainte, dar, deoarece acest nivel de zoom este pur digital, calitatea scade mult și devine inutilă.

Noapte

S21 Plus nu numai că surprinde fotografii grozave în timpul zilei, ci și în scenele de noapte. Chiar și fără a activa modul de noapte veți avea fotografii curate, cu zgomot redus. Problema este că la activarea modului portret nu funcționează împreună cu modul de noapte și avem fotografii foarte întunecate și granulate.

Aici vedem cea mai mare diferență față de S21 Ultra. Modelul mai scump se descurcă mai bine în locuri cu lumină slabă, datorită senzorului său mai avansat, care se descurcă mai bine noaptea. Dacă fotografiezi mai mult noaptea, ar putea fi mai bine să investești puțin mai mult în modelul mai scump. Dacă nu este cazul dvs., S21 Plus oferă o calitate foarte apropiată, cu excepția cazului în care zoomul este utilizat dincolo de 3x.

Selfie

O evoluție remarcabilă între generații este în camera frontală. Samsung a luat-o mai ușor pe efectul de înmuiere a pielii și avem selfie-uri mai clare cu S21 Plus, în ciuda faptului că camera este aceeași cu predecesorul său. Totuși, nu atinge nivelul iPhone-ului care înregistrează mai multe detalii și are o estompare mai bună a fundalului.

Video

Camera video înregistrează în 8K la maximum 24 fps, este păcat să nu vezi o evoluție chiar și atunci când Exynos 2100 suportă până la 30 fps. În 4K este posibil să înregistrați până la 60 fps pentru o fluiditate mare. S21 are focalizare agilă și captură audio clară. S21 Plus înregistrează și videoclipuri frumoase, dar suferă de zgomot noaptea. Totusi este încă mai bun decât ceea ce am văzut în generația anterioară de la Samsung.

Baterie

Bateria de pe S20 Plus este bună, dar acum este și mai bună pe S21 Plus. În plus față de a fi crescut la 4.800 mAh, avem un procesor mai economic și un ecran cu mai puțini pixeli. Timpul de rulare a trecut 22 de ore la testul nostru standardizat care simulează utilizarea moderată. Acest lucru asigură faptul că noul flagship de la Samsung poate avea o autonomie timp de aproape două zile.

Încărcarea rapidă ajunge la 28% în 15 minute și la 50% în jumătate de oră. Ar putea fi mai bine, dar o încărcare de 30 de minute va fi suficientă pentru a rezista toată ziua în mâinile unora.

Software

S21 Plus iese din cutie cu Android 11 și One UI 3.1, aceeași versiune lansată pentru alte smartphone-uri Samsung. Există modificări minore ale interfeței și aplicațiilor native, plus posibilitatea de a trece de la agregatorul de știri Samsung la Google pe pagina de pornire și posibilitatea de a șterge articolele nedorite din fotografii cu ajutorul inteligenței artificiale.

Diferența fata de S21 Ultra este lipsa suportului pentru stiloul S Pen. Totuși, aici raman actualizări garantate timp de trei ani, care includ Android 12, 13 și 14. Samsung s-a străduit, de asemenea, să ofere actualizări lunare de securitate, deși aici, în Romania, ajung puțin mai târziu.

Concluzie

Merită să plătești suplimentar pentru Plus? Veți obține un finisaj din spate de sticlă, un ecran mai luminos, un sunet puțin mai puternic și o durată de viață a bateriei cu 10% mai mare. Toate acestea pentru un pret de peste 4000 de lei? Dacă dimensiunea telefonului mobil nu contează, modelul S21 poate fi o alegere mai buna.

Dacă sunteți atât de dornici să aveți un telefon mobil mare sau dacă doriți să aveți tot ce este mai bun din Samsung, atunci va trebui să alegeți S21 Ultra. Are un ecran și mai bun, are durata de viață a bateriei mai mare, are o performanță puțin mai agilă și aduce camere mai avansate. Și pentru fanii liniei Note, există încă suport pentru S Pen.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un comentariu

Share to...