META, compania din spatele Facebook, Instagram si WhatsApp, a anuntat de curand un parteneriat cu o companie romaneasca de fact checking (verificare a veridicitatii informatiilor). Acest parteneriat face parte din strategia META de a amplifica lupta impotriva informatiilor false distribuite pe retelele de socializare.
Factual nu este primul partener local ales de META pentru combaterea informatiilor de acest gen, pana acum compania colaborand deja cu o agentie locala a AFP.
Potrivit META, acest tip de colaborator este ales dintr-o retea de entitati certificate pentru a efectua aceasta activitate. Compania neaga astfel orice responsabilitate in legatura cu informatiile care sunt moderate si felul in care acestea sunt catalogate, motivand independenta verificatorilor de fapte.
Cum va fi moderat continutul?
Una dintre caracteristicile care fac continutul mai probabil sa fie moderat o reprezinta viralitatea acestuia. Astfel, o postare cu un grad ridicat de raspandire prin intermediul platformei are sanse mai mari sa fie verificata de catre organizatii precum AFP, urmand ca aceasta sa fie semnalizata ca falsa/partial falsa in functie de concluziile institutiei.
Desi Factual este una dintre putinele organizatii locale care verifica declaratiile politicienilor romani, este bine de stiut faptul ca regulile META spun ca declaratiile politicienilor nu vor fi verificate pentru veridicitate. Factual va continua sa faca acest lucru, insa la ei pe site.