Astronomii au descoperit o exoplanetă de dimensiunea Pământului pe orbită apropiată în jurul unei stele mici. Asemănările și diferențele dintre K2-415b și Pământ ne vor oferi mai multe informații despre modul în care planetele asemănătoare Pământului se formează și evoluează în moduri diferite în sisteme stelare diferite de ale noastre.
Planetele din jurul piticelor roșii de tip M sunt un laborator bun pentru a explora diversitatea atmosferică a planetelor stâncoase și condițiile în care poate exista o planetă locuibilă. Fiind una dintre stele cu cea mai mică masă care găzduiește o planetă de dimensiunea Pământului, K2-415 va fi o țintă interesantă pentru observații ulterioare. – Teruyuki Hirano, Centrul de Astrobiologie, Japonia
Deoarece Pământul este singura planetă despre care se știe că are viață până acum, este logic să cauți viață pe planete similare Pământului ca mărime, compoziție, temperatură, masă și arhitectură a sistemului planetar. Sunt cei mai buni candidați pentru a avea o atmosferă. Pe măsură ce exoplaneta trece prin fața stelei, o parte din lumina stelei trece prin atmosferă, unele lungimi de undă ale spectrului fiind absorbite sau amplificate de elementele atmosferice.
Dar exoplanetele mici de dimensiunea Pământului sunt mai greu de detectat. În termen de 100 de ani lumină de Pământ, doar 14 exoplanete cu un diametru de 1,25 ori mai mare decât cel al Pământului au fost detectate orbitând o pitică roșie. Jumătate dintre ei sunt în sistemul TRAPPIST-1.
Exoplaneta K2-415b este de 1.015 ori diametrul Pământului, steaua sa având doar 16% din masa Soarelui. Dincolo de dimensiune, însă, asemănările cu Pământul nu sunt multe. Masa lui K2-415b este de trei ori mai mare decât cea a Pământului, ceea ce înseamnă că este mult mai dens. Astfel, este mult mai aproape de stea, o revoluție completă în jurul acesteia durând doar patru zile. Deoarece pitica roșie este mult mai mică decât Soarele, totuși, K2-415b se află în zona locuibilă și are probabil o atmosferă. De asemenea, este posibil ca sistemul K2-415 să aibă mai multe planete pe orbită, ridicând problema existenței unei alte planete în zona locuibilă.
Cercetarea este disponibilă pe arXiv și va fi publicată în curând în The Astronomical Journal .