Iarna care tocmai sa încheiat a fost a doua cea mai fierbinte din Europa: datele furnizate de ESA – Agenția Spațială Europeană – confirmă rapiditatea schimbărilor climatice în curs și dezvăluie o situație deosebit de dramatică în Franța, Spania, Regatul Unit și nordul Italiei, unde la temperaturile ridicate înregistrate s-a adăugat seceta severă care a contribuit la reducerea umidității din sol la niveluri record.
Vara 2022 a fost cea mai fierbinte din Europa: Regatul Unit a înregistrat pentru prima dată în istorie temperaturi de peste 40 de grade, iar situația a fost deosebit de dramatică și în Franța, Spania și Germania. Organizația Meteorologică Mondială a dezvăluit că al nostru este continentul cu cea mai rapidă încălzire dintre toate.
Problema lipsei ploii afectează în general toată Europa de Vest și de Sud, așa cum este confirmat de descoperirile satelitului SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) al agenției spațiale și noul radiometru interferometric pentru observațiile globale ale umidității solului. Temperatura medie pentru perioada decembrie 2022 – februarie 2023 a fost cu 1,4 °C mai mare decât media pentru perioada 1991-2020.
Temperaturile ridicate și seceta au dus la o situație dramatică cu consecințe care vor avea repercusiuni pe tot parcursul anului 2023, în special pentru agricultură, apă și energie. Imaginile oferite de SMOS și prezentate aici sunt extrem de precise și permit realizarea hărților de umiditate a solului la fiecare trei zile: în Europa de Vest umiditatea solului este cu 4% sub medie, cu 8% în unele zone din Spania.
Datele hărții se referă la perioadele ianuarie-martie 2022 și ianuarie-martie 2023:
- zone brune: mai uscate decât media ultimilor 13 ani
- zone galbene: medie
- zone verzi: mai umede
Chiar dacă articolul pe care îl cităm nu vine cu date despre România, suntem conştienţi de schimbările climatice pe care le suporta şi zona noastră, fiind foarte evidente datorită iernilor mult mai calde şi a verilor secetoase şi călduroase peste medie.
Potrivit ESA, „situația actuală ar putea deveni critică în următoarele luni dacă temperaturile și lipsa precipitațiilor persistă în primăvara anului 2023”.
Sursa: esa.int