AMD și partenerii săi emit prima declarație oficială privind problemele de ardere a procesorului Ryzen 7000

problemele de ardere a procesorului Ryzen 7000

AMD și partenerii săi au emis în cele din urmă primele declarații oficiale cu privire la cazurile recente de ardere a procesorului Ryzen 7000. Problema a fost raportată ca fiind cauzată de un exces de tensiune furnizată cipului, care a deteriorat atât placa de bază AM5, cât și procesorul. S-a dezvăluit că problema ar putea fi cauzată de alimentarea cu energie EXPO și SoC, care avea tensiuni deschise în BIOS-ul furnizat de producători. Câțiva furnizori de plăci de bază, cum ar fi MSI, au reacționat la această problemă și au emis un BIOS pentru a restricționa tensiunile, iar alții, cum ar fi ASUS și Biostar, au urmat exemplul.

AMD a furnizat, de asemenea, o declarație oficială cu privire la această problemă către Anandtech, care poate fi citită mai jos: „Suntem conștienți de un număr limitat de rapoarte online care pretind că un exces de tensiune în timpul overclocking-ului ar putea fi cauza deteriorării socket-ului și a pad-urilor de pini ale plăcii de bază. Investigăm activ situația și lucrăm cu partenerii noștri ODM pentru a ne asigura că tensiunile aplicate procesoarelor Ryzen 7000X3D prin setările BIOS-ului plăcii de bază se încadrează în specificațiile produsului. Orice persoană ale cărei procesor a putut fi afectat de această problemă ar trebui să contacteze serviciul de asistență pentru clienți AMD.”

Problemele nu sunt limitate doar la procesoarele AMD Ryzen 7000X3D 3D V-Cache, dar, după cum am văzut în ultimele două zile, procesoarele Ryzen 7000 standard sunt de asemenea afectate de această problemă. Deci, se pare că plăcile de bază trec cu adevărat tensiuni excesive și overclocking-ul manual poate duce la deteriorarea permanentă a cipurilor. Chiar și cele concepute pentru a suporta overclocking și tensiuni mai mari.

În timp ce AMD a cerut utilizatorilor să ia legătura cu suportul pentru clienți, rămâne de văzut dacă li se va oferi un cip de înlocuire, deoarece, conform a ceea ce AMD și partenerii săi au declarat, problema provine din tensiunea manuală și overclocking-ul, care nu este acoperit de garanția oficială, dar aceasta ar putea fi o situație specială în care garanțiile sunt acoperite chiar și pentru aceste cipuri.

Mai multe rapoarte cu privire la arderea plăcilor de bază și a cipurilor au venit de la plăcile de bază ASUS AM5, iar compania a publicat acum o declarație oficială. ASUS a eliminat toate firmware-urile mai vechi de pe paginile sale de produse și a lăsat doar noul firmware pentru ca utilizatorii să-l descarce și să actualizeze plăcile de bază. Firmware-ul mai vechi nu avea restricții în loc, ceea ce a dus la aceste probleme care au apărut în primul rând.

Este important ca utilizatorii să-și actualizeze BIOS-ul pentru a restricționa tensiunile și să se asigure că procesorul este răcit adecvat. Este bine să vedem că ASUS, MSI și Biostar au emis declarații și actualizări pentru a limita tensiunile și a preveni supravoltajul. Ca pisică ajutătoare, recomandăm oricărei persoane care ar putea fi afectată de această problemă să ia legătura cu suportul pentru clienți AMD. Sperăm că această problemă va fi rezolvată cât mai curând posibil!

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un comentariu

Share to...