Apple ar fi castigat 360 de milioane de dolari datorita „impozitului” sau pe Fortnite

Fortnite

După Spotify, si Epic, dezvoltatorul jocului Fortnite,  se revoltă împotriva impozitului de 30% din Apple. Fortnite este un joc gratuit. Cu toate acestea, jucătorii sunt încurajați să cumpere bunuri virtuale pentru a îmbunătăți experiența de joc. Și atunci când un jucător face achiziții de pe un iPhone, Apple își ia comisionul de 30% pentru achizițiile făcute de jucători.

Această practică este din ce în ce mai criticată de dezvoltatori, iar săptămâna trecută Epic a decis să folosească un sistem de plată direct pentru a permite jucătorilor să nu treacă prin sistemul de plăți App Store și, prin urmare, să evite să plătească „impozitul” Apple. Dar asta nu a fost pe placul companiei Cupertino, care a decis să interzică Fortnite din magazinul său de aplicații.

Războiul a fost declarat și Epic a decis să depună o plângere împotriva Apple, dar și împotriva Google, care la randul sau a interzis Fortnite din Play Store (cu toate acestea, jucătorii pot continua să instaleze jocul pe smartphone-urile lor Android fără a trece prin magazinul Google).

Sute de milioane de dolari în joc

Cresterea acestui „scandal” se datorează faptului că jocul Fortnite generează venituri colosale. Iar 30% percepută de Apple este o sursă semnificativă de venit. Vorbim despre sute de milioane de dolari.

Într-un articol publicat vineri, Business Insider au trimis estimări furnizate de Sensor Tower pentru veniturile generate de Fortnite, precum și pentru comisioanele generate de Apple și Google. Potrivit acestuia, doar în App Store, jucătorii Fortnite au cheltuit deja peste 1,2 miliarde de dolari. Iar comisioanele percepute de Apple sunt estimate la 360 de milioane de dolari în total.

Veniturile generate pe Google Play Store, înainte de interdicție, sunt semnificativ mai mici. Într-adevăr, multă vreme, Fortnite nu era disponibil pe magazinul Google. Dar jucătorii ar putea instala jocul pe smartphone-urile lor Android, fie printr-un alt magazin, fie prin instalarea directă a software-ului (ceea ce este posibil pe platforma Google, dar nu și pe Apple).

Fortnite a lovit Google Play Store în aprilie și a generat 10 milioane de dolari cheltuieli de jucători. Iar comisionul perceput de firma Mountain View este estimat la 3 milioane de dolari. În acest moment, nu știm cum va fi rezolvat acest conflict cu Apple și Google. În orice caz, prin interzicerea Fortnite, cei doi giganti digitali pierd o sursă de venit foarte importantă.

În caz contrar, trebuie menționat că, după această aventură, Facebook a decis, de asemenea, să critice în mod deschis impozitul de 30% al Apple. Rețeaua socială numărul unu tocmai a lansat o caracteristică care permite IMM-urilor să lanseze evenimente online plătite. Cu toate acestea, pentru tranzacțiile care vor fi efectuate pe iPhone, IMM-urile vor primi doar 70% din veniturile generate, deoarece Apple își ia comisionul de 30%. Și Facebook a decis să menționeze acest lucru în mod explicit la plata pe iOS.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un comentariu

Share to...