Oamenii de ştiinţă se retrag de pe Twitter și caută alternative

X

În ultima perioadă, Twitter, acum numit X, a fost subiectul multor discuții în rândul comunității științifice. Un studiu recent realizat de Nature a dezvăluit că mai mult de jumătate dintre cercetătorii care foloseau Twitter au raportat că și-au redus timpul petrecut pe platformă sau au părăsit-o complet.

La începutul acestui an, Pew Research a raportat că majoritatea utilizatorilor de Twitter din SUA au declarat că petrec mai puțin timp pe platformă de când Elon Musk a preluat-o anul trecut. Datele noi sugerează că un alt grup important de utilizatori se retrage de asemenea de pe serviciul acum numit X.

Din cei 9.200 de cercetători intervievați, peste 47% au declarat că și-au redus utilizarea site-ului, în timp ce aproape 7% au raportat că au renunțat complet la site. Aproape același număr a declarat că și-a creat un cont pe cel puțin o nouă platformă în ultimul an. Mastodon, care a cunoscut o creștere semnificativă de când Musk a preluat Twitter, a fost cea mai utilizată. Aproximativ 47% dintre cercetători au declarat că au început să folosească platforma open-source în ultimul an. LinkedIn și Instagram au fost următoarele cele mai populare, atrăgând 35% și 27% dintre cercetători, respectiv.

Twitter a fost istoric o platformă importantă pentru cercetători și oameni de știință, fiind folosită pentru a publica cercetări și a promova dezbateri științifice. Cu toate acestea, multe s-au schimbat. Mulți utilizatori simt acum că vocile lor sunt înăbușite pe o platformă care prioritizează conținutul celor cu verificare plătită. Compania a făcut API-ul său pentru cercetători atât de scump încât majoritatea nu mai pot accesa. Se pare că tactica companiei a alienat mari segmente ale comunității științifice.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un comentariu

Share to...