ASUS ROG Ally, consola portabilă de jocuri care rivalizează cu Steam Deck, va fi lansată pe 11 mai la un preț sub 1000 de dolari.

ASUS ROG Ally

Procesoarele Ryzen Z1 se lansează în două variante, iar conform informațiilor dezvăluite în benchmark-urile scurse în presă în urmă cu câteva zile, ne putem aștepta ca și consola să aibă două variante. Design-ul general al consolei portabile ROG Ally de la ASUS seamănă cu modelele existente pe piață, cu mânere groase și prinderi ergonomice, fiind asemănător cu Steam Deck de la Valve, OneXPlayer de la One-Netbook și altele. De asemenea, compania a cercetat și gamepad-urile detasabile, o caracteristică rar întâlnită în designul consolelor portabile.

Conform imaginilor publicate de Engadget China, placa de circuit imprimată (PCB) care va fi folosită în consolă va găzdui noul cip AMD Ryzen Z1 Extreme, bazat pe procesorul AMD Ryzen 7 7840U. Acest nou procesor este bazat pe arhitecturile Zen 4 și RDNA 3 și arată adevărata putere a sistemului. ROG Ally poate susține de asemenea și o carte grafică externă ASUS XG Mobile (eGPU), care oferă grafică NVIDIA de până la familia RTX 4090. Cu toate acestea, această eGPU poate aduce mult mai multă putere capacităților consolei portabile, dar costă și 2000 de dolari, ceea ce înseamnă un preț destul de ridicat pentru o astfel de investiție.

Imaginile publicate de Engadget arată toate intrările de pe consolă, de la DisplayPort, HDMI 2.0, USB-Type C și portul TFT, la jack-ul audio și butoanele de pe spatele sistemului pentru macrocomenzi. Nu există fotografii adiționale ale cipurilor AMD Phoenix APU utilizate în consolă, deoarece ASUS folosește metal lichid pentru a lipi procesorul pe placă, ceea ce face ca recenzorii să fie reticenți să rupă sigiliul.

ASUS ROG Ally

Procesorul AMD Ryzen Z1 Extreme oferă performanțe de calcul similare cu cele ale PS4 Pro, ceea ce reprezintă o mare realizare pentru o consolă portabilă de jocuri, în timp ce Ryzen Z1 oferă mai multe performanțe de calcul decât PS4-ul original (o creștere de peste 50%). Ryzen Z1 se adresează jocurilor la rezoluție 1080p și calitate redusă la 60 FPS, folosind RSR (scalare de la 720p), în timp ce Ryzen Z1 Extreme se adresează jocurilor cu o fidelitate vizuală mai ridicată, la peste 60 FPS, folosind RSR. Menționăm că, deoarece acestea sunt arhitecturi diferite, comparația performanțelor în TFLOP este doar pentru referință și nu este menită să indice diferența reală de performanță între console.

ASUS ROG Ally

Informațiile recente arată că noua consolă portabilă ASUS ROG Ally va avea un ecran de 7 inci cu 120Hz (timp de răspuns de 5 ms) și o rezoluție maximă de 1080P FHD, oferind până la 500 de nit-uri de luminanță. Noua consolă va include două joystick-uri, un pad direcțional și butoanele ABXY, tipice pentru toate consolele portabile actuale, cu excepția Nintendo care a inversat aceste butoane. De asemenea, există și alte butoane, precum și stick-uri de tragere pe partea superioară și din spate.

ASUS ROG Ally

Pe partea frontală a consulei portabile ASUS ROG Ally se află ieșirea audio stereo, împreună cu orificiile de evacuare mari de pe partea din spate. Noua consolă oferă un sistem de evacuare cu două ventilatoare și un tub de căldură integrat. Logo-ul ASUS ROG este plasat pe partea din spate a consolei, iar sistemul oferă un LED activ de accentuare când este pornit.

În ceea ce privește prețul, se spune că consola portabilă ASUS ROG Ally va avea un preț sub 1000 de dolari. Acum, 999 de dolari este, tehnic, sub 1000 de dolari, deci nu putem spune cu certitudine cât de scăzut va fi prețul ASUS, așa că tot ce putem face este să așteptăm cu nerăbdare lansarea pe piață.

În general, se poate spune că ASUS ROG Ally este o consolă portabilă impresionantă, cu o putere de calcul ridicată și o mulțime de caracteristici utile pentru gameri. Sperăm că va satisface așteptările jucătorilor și că va aduce un plus de valoare în lumea jocurilor portabile.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un comentariu

Share to...