Cât costă școala de șoferi la categoria B în 2022?

Cât costă școala de șoferi la categoria B

Cât costă școala de șoferi la categoria B în 2022. Pentru a putea conduce un autovehicul pe drumurile publice din România, este absolut necesar ca cel care îl conduce să posede un permis de conducere nu doar valabil, ci și corespunzător categoriei de autovehicul condus (B, C, D). Mai mult decât atât, nu orice persoană este aptă, din punct de vedere legislativ și după normele reglementare actuale, să conducă un autovehicul.

Din acest motiv, cei care vor să susțină examenul pentru obținerea carnetului de conducere trebuie:

  1. Să aibă vârsta minimă legală, în funcție de categoria de permis vizată (18 ani – categoria B, 21 de ani – categoria C, 24 de ani – categoria D);
  2. Să fie apți din punct de vedere medical;
  3. Să fie apți din punct de vedere psihologic;
  4. Să fie pregătit temeinic printr-un urmarea unor cursuri de pregătire teoretice, apoi practice, predate de un personal calificat și autorizat în domeniu. 

Dosarul de examen pentru categoria B trebuie să conțină următoarele:

  1. Fișa de școlarizare pentru conducerea autovehiculelor;
  2. Certificatul de cazier judiciar (valbil timp de 6 luni de la data emiterii);
  3. O cerere tip (poate fi găsită pe site-ul Poliției Române);
  4. Fișa de școlarizare (emisă de școala în cadrul căreia au fost desfășurate cursurile de pregătire teoretică și practică ale cursanului, valabilă timp de 12 luni de la absolvirea cursurilor);
  5. Copie după cartea de identitate (CI);
  6. Chitanța care să dovedească achitarea taxei pentru permisul auto;
  7. Permisul de conducere (în cazul persoanelor care doresc să obțină calificarea unei noi categorii de autovehicule, respectiv C sau D).

Cât costă școala de șoferi pentru categoria B?

Cât costă școala de șoferi la categoria B
Cât costă școala de șoferi la categoria B

În general, prețurile diferă destul de mult în funcție de școlile auto avizate disponibile pe piață. Dacă în trecut prețurile erau mult mai mici, odată cu trecerea timpului acesteau au crescut destul de mult (în special, din cauza scumpirii electricității, creșterii accizelor). În orice caz, prețurile nu scad sub 1400-1500 de RON și nu depășesc 2000-2200 de RON. În prețul presupus sunt incluse perioada de școlarizare (o lună) formată din 24 de ore de legislație rutieră teoretică și 30 de ore de parte practică, adică de condus prin oraș. Unele școli îți oferă posibilitatea de a plăti în rate suma de bani. De asemenea, prețurile diferă destul de mult datorită faptului că unele școli dispun de mașini noi sau de mărci mai scumpe. 

Cât costă ședințele suplimentare de condus la categoria B?

În cazul în care ai impresia că cele 30 de ore nu ți-au fost îndeajuns de utile pentru a deprinde abilitățile de care ai nevoie în vederea obținerii permisului de conducere, poți opta pentru ședințe suplimentare de condus. În general, o ședință suplimentară de condus durează aproximativ 100 de minute și costă în jur de 100 de RON.

Cât costă ședințele suplimentare de legislație auto?

Dacă este cazul poți participa fără nicio problemă, fără plată, la ore teoretice de legislație auto. În general, acestea sunt gratis și poți oricând să te prezinți la prelegerile susținute de personalul calificat. Mai mult decât atât, dacă orele sunt susținute online poți încerca să soliciți suportul de curs mentorului care te îndrumă. 

Cât costă dosarul necesar pentru înscrierea la școala de șoferi?

Cuprinzând ce am enumerat mai sus, dosarul necesar pentru înscrierea la școala de șoferi, în formă completă, te va costa destul de puțin, așa că nu trebuie să îți faci griji.

Analizele medicale care să demonstreze că ești apt din punct de vedere medical, precum și testul psihologic pe care trebuie să le anexezi dosarului, au prețuri care pornesc de la 100-120 de RON.
Certificatul de cazier judiciar este eliberat fără nicio taxă suplimentară, iar pentru a ți se permite înscrierea la școala de șoferi trebuie să nu fi fost condamnat, conform reglementărilor legislative. 

Cât costă examenul auto, testul teoretic și proba practică?

Școlile de șoferi percep în ziua examenului o taxă în valoare de 200 de RON. Acesta vizează rezervarea autovehiculului pe care îl vei conduce în timpul susținerii examenului practic. Pentru proba teoretică nu se percepe niciun fel de taxă. În cazul în care ai fost admis, se plătește o taxă pentru eliberarea permisului de conducere în valoare de 68 de RON. Aceasta nu se achită la școala de șoferi unde ai urmat cursurile, ci la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) sau la Poșta Română.

Însumând diferitele taxe necesare a fi plătite, pentru școala de șoferi categoria B vei plăti undeva la +400-500 de RON, pe lângă școala propriu-zisă. În ceea ce privește celelalte categorii de permise de conducere, protocoalele de examinare și de obținere a permisului de conducere diferă destul de mult față de categoria B, la fel ca și prețurile specifice. Cât costă școala de șoferi la categoria B în 2022.

Numele meu este Cioată Andrei, sunt student și sunt pasionat de scris. În ultimii ani am publicat trei cărți (proză și poezie) și, de asemenea, dețin un blog de recenzii de cărți cu o vechime de mai bine de 7 ani. Îmi place să mă documentez și să citesc din toate domeniile de activitate, în ideeade a-mi lărgi sfera de cunoștințe. Într-o lume specializată, vreau să cred că generaliștii întotdeauna vor triumfa. Mai ales când internetul îți pune la dispoziție atât de multe informații - trebuie să știi pe care să le alegi și cărora să le oferi creditul tău. De aceea, să redactez articole reprezintă nu doar o activitate pe care o fac cu plăcere și seriozitate, ci și una datorită căreia aflu tot mai multe despre acest ocean nemărginit al informațiilor care este internetul!

Lasă un comentariu

Share to...