Ce este QNED? LG tocmai a prezentat noua sa gamă de televizoare QNED. În spatele acestui nume se ascunde o tehnologie de ecran bazată pe panouri mini-LED.
LG începe deja să lanseze anunțurile planificate pentru CES 2021 în Las Vegas. Ca în fiecare an, compania sud coreeana va profita de cel mai mare spectacol de înaltă tehnologie (în versiune virtuală anul acesta) pentru a dezvălui o nouă gamă de televizoare.
În 2021, vedeta in materie de TV va fi primul televizor QNED al companiei sud coreeene. În cadrul programului vor fi prezentate zece modele, dintre care unele vor beneficia de o definiție de 8K . Va fi ceva pentru toată lumea cu dimensiuni de până la 86 inci.
LG ne asigură că noile televizoare QNED „oferă o experiență de vizionare cu adevărat captivantă în spațiul LCD” . Pentru că da, televizoarele QNED nu se bazează pe panouri OLED, o mare specialitate coreeană.
Acest lucru nu îi va împiedica să afișeze „culori incredibil de precise”, precum și „contraste mai bune și un negru mai adânc” promite LG. În câteva cifre, televizoarele QNED vor putea afișa conținut cu un raport de contrast de 1.000.000: 1 și o rată de reîmprospătare de 120 Hz.
De fapt, televizoarele QNED ale LG se bazează pe tehnologia mini-LED despre care am auzit de câțiva ani și care ar putea aparea pe viitoarele iPad-uri Apple. LG a luat în cele din urmă pasul și a reușit să reducă costurile de producție. Rămâne să știm acum prețul acestor televizoare. Dar pentru aceasta va trebui să așteptați câteva zile.
Tehnologia mini-LED
Televizoarele QNED se bazează, așadar, pe panouri mini-LED. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, mini-LED-ul nu este o tehnologie de afisare, ci o tehnologie de iluminare.
Astfel, ecranele mini-LED nu sunt altceva decât panouri LCD cu iluminare de fundal mai bună: la LG, televizoarele QNED au 30.000 de mini-LED-uri! Acest lucru permite iluminarea zonelor mai mici și, prin urmare, afișarea unor culori mai precise, a unor contraste mai bune și a unor noante de negru mai adânc.
Un alt avantaj al mini-LED-ului: reduce înflorirea, acest mic halou luminos care apare între o zonă întunecată și o zonă iluminată a imaginii. De exemplu, putem observa acest ușor defect în jurul unei luni pe un cer foarte întunecat.
Prin urmare, mini-LED-ul corectează toate aceste defecte specifice ecranelor LCD și astfel permite televizoarelor LCD să se apropie puțin mai mult de un televizor OLED. Toate la un cost redus, televizoarele mini-LED fiind fabricate pe aceleași linii de producție ca și ecranele LCD actuale. Și cine spune că costul redus înseamnă un preț final mai atractiv pentru consumator.
Ar trebui să deducem că ecranele mini-LED sunt viitorul televizoarelor? Nu neaparat. Unii o văd ca pe o soluție intermediară în timp ce așteaptă ecranele micro-LED, o tehnologie pe care Samsung se bazează foarte mult.