Orice instituție din Uniunea Europeană, deci și din România, este obligată să respecte un set de reguli și legi care se referă la protecția datelor consumatorilor.
Dacă, până acum ceva vreme, acest subiect era mai mult ignorat, în zilele noastre au învățat și consumatorii care sunt drepturile lor și să țină la ele.
Astfel, este indicat ca orice instituție fizică sau online, care are de-a face cu datele persoanelor cu care interacționează, să aibă angajată o persoană in-house sau un colaborator extern specialist în GDPR.
Partea bună este că nu trebuie ca specialistul să urmeze studii de lungă durată, ci, mai degrabă, un curs DPO (GDPR) livrat de specialiști care lucrează deja în domeniu. Astfel, acesta va avea parte de informații la zi și mai ales de diverse spețe de care trainerii s-au lovit deja și la care știu cum să reacționeze.
Azi îți spunem despre importanța respectării acestor reguli, atât pentru binele clienților sau al potențialilor clienți, cât și pentru binele companiei. Ținând cont de ele, vei putea salva mulți bani care, altfel, s-ar cheltui în procese inutile.
Oamenii devin tot mai conștienți de drepturile pe care le au și nu mai pleacă atât de ușor capul cum o făceau până acum. De aceea este atât de important să fii mereu precaut.
Ce înseamnă protecția datelor personale
Protecția datelor personale înseamnă toate regulile și legile care asigură securitatea, integritatea și confidențialitatea datelor personale pe care oamenii le împărtășesc, atât în mediul online, cât și în cel offline, în diverse instituții. Acestea sunt reprezentate de acele informații care pot duce la identificarea unei persoane sau la contactarea acesteia: nume, prenume, adresă, adresă de e-mail, telefon, informații medicale sau date bancare.
Toate acestea trebuie să rămână în siguranță în fiecare instituție care se ocupă de ele și nu să apară public, mai ales pe internet. Având grijă ca acestea să rămână confidențiale și să fie utilizate numai în scopul pentru care ai obținut acordul, te asiguri că tot ce ține de viața privată a celor cu care interacționezi este în siguranță și că drepturile le sunt respectate.
În Uniunea Europeană – din care și România face parte – există Regulamentul General privind Datele Personale, dar și în alte țări care nu fac parte din Uniune există legi care reglementează protecția acestor date. Indiferent de cum se numește acest set și de locație, acțiunea pe care o au este aceeași: de a proteja fiecare persoană în parte și de a-i ține într-un loc sigur datele importante.
Reguli cheie legate de datele personale
Te asigurăm că, atunci când va trebui să semnezi un acord referitor la datele personale, vei citi mult mai multe reguli decât cele pe care ți le spunem noi. Însă iată câteva exemple ca să îți faci o idee despre ce înseamnă acestea:
- persoana care își dă datele trebuie să își dea și consimțământul pentru folosirea acestora și trebuie să fie informată de scopul în care vor fi folosite de către fiecare instituție în parte;
- scopurile în care datele urmează să fie folosite trebuie să fie exprimate clar și pe înțelesul tuturor, iar datele personale să fie folosite doar în acele scopuri și nu date mai departe pentru anumite sume, adică vândute;
- în funcție de profilul fiecărei instituții în parte, aceasta ar trebui să aleagă volumul de date pe care îl cere și acesta să fie cât mai mic;
- datele trebuie să fie stocate și securizate eficient și fiecare companie în parte trebuie să aibă grijă mare la acest aspect;
- orice persoană care își introduce datele online sau în scris, pe foaie, trebuie să aibă acces oricând la acestea, să poată să le modifice sau să le șteargă la nevoie;
- firmele care lucrează cu datele personale ale indivizilor trebuie să fie transparente în ceea ce privește modul în care vor fi folosite acestea;
- în cazul în care există situații de genul celor în care se pierd datele sau acestea ajung în diverse locuri care nu au fost stipulate în consimțământ, instituțiile trebuie să anunțe, atât organele abilitate în acest sens, cât și persoanele ale căror date le-au pierdut.
Transparența este un punct cheie atunci când vorbim despre protecția datelor personale și fiecare companie în parte trebuie să colaboreze cu un specialist în acest domeniu.
Tu, ca orice persoană care își oferă datele în diverse situații, trebuie să fii atent la ce presupune acest lucru și ce consecințe poate să aibă.
Credite foto: pexels.com, unsplash.com