Ce riști dacă circuli fără asigurare RCA valabilă?

Ce riști dacă circuli fără asigurare RCA valabilă

Ce riști dacă circuli fără asigurare RCA valabilă? Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este absolut obligatorie pentru posesorii de autovehicule rutiere din România. Lipsa unei polițe de asigurare RCA, conform art. 64 din Legea nr. 136/1995 cu reglementările și completările ulterioare, se sancționează cu amenzi cuprinse între 1000-2000 de RON

În situația în care un conducător auto produce un accident rutier pe teritoriul României, accident ce are drept rezultate nefaste daune materiale și/sau vătămări corporale, asiguratorul este obligat, conform asigurării RCA, să asigure despăgubirea persoanelor prejudiciate. 

O asigurare RCA valabilă acoperă următoarele tipuri de daune produse:

  1. Pagube de tip material;
  2. Vătămări corporale și/sau deces;
  3. Prejudicii fără caracter patrimonial;
  4. Pagube datorate lipsei folosirii vehicului avariat;
  5. Cheltuieli de judecată presupuse de către persoana prejudiciată.

În afara granițelor României, dacă produci un accident care implică situațiile descrise mai sus, daunele provocate vor fi despăgubite prin polița Carte Verde (un fel de echivalent al poliței de asigurare RCA în afara granițelor țării). 

Deși este ilegal să circuli în România fără o poliță RCA validă, de-a lungul timpului au existat numeroase situații (conform statisticilor), în care au fost identificate autovehicule înregistrate în România care nu prezentau o asigurare RCA obligatorie încheiată. De aceea, trebuie să știi că există riscuri la care te expui atunci când conduci un autovehicul, fără ca acesta să dispună de o poliță RCA valabilă.

Iată sunt riscurile la care se expun cei care circulă fără asigurare RCA valabilă:

Poți risca o amendă

În situația nefericită în care ești implicat într-un accident auto sau oprit pentru un control de rutină, lipsa unei asigurări RCA poate fi amendată cu o sumă cuprinsă între 1000 și 2000 de RON. Această sancțiune este în conformitate cu reglementările prevăzute în articolul 37 aliniatul 9 din Legea 132/2017 care vizează asigurările auto. Mai mult decât atât, organele legsilative pot decide reținerea certificatulul de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea unei asigurări RCA valabile.

Suspendarea înmatriculării mașinii

Dacă asigurarea ta RCA este expirată/nu este valabilă, polițiștii pot înainta decizia de a suspenda înmatricularea mașinii. Dacă șoferul nu prezintă, în termen de 30 de zile de la data suspendării, dovada încheierii unei polițe RCA valabile, autotirsmul poate fi chiar radiat din circulație. 

Confiscarea mașinii

Dacă autoturismul este depozitat pe domeniu public și în lipsa unei polițe RCA (sau cu o poliță RCA expirată de mai mult de 3 luni), autoritățile de competență pot decide confiscarea și ridicarea mașinii, fiind considerată astfel un bun abandonat.

Plătirea daunelor provocate

În situația în care ești angajat într-un accident rutier fără cu o mașină neasigurată, va trebui să scoți singur din buzunar pentru reparațiile daunelor provocate. Astfel, în cazul unei mașini scumpe sau al unui accident rutier soldat cu victime, valoarea daunelor poate atinge sute de mii de euro. Mai mult decât atât, dacă abuzezi de integritatea elementelor drumului public, trebuie să despăgubești compania de drumuri pentru valoarea daunelor provocate.

Riști suspendarea talonului mașinii

De asemenea, în cazul în care circuli fără o poliță de asigurare RCA valabilă, riști să rămâi și fără talonul mașinii (unde sunt prezentate elementele reprezentative pentru mașină, un fel de „act de identitate” al acesteia). Conform reglementărilor legislative din prezent, pe lângă amenda aplicată de către organele de competențe, acestea îți pot reține și talonul mașinii, deci ieșirea din legalitate a autoturismului condus.

Reținerea certificatului și plăcuțelor de înmatriculare

Lipsa unei polițe de asigurare RCA valabile poate să aibă și astfel de consecințe, în conformitate cu art. 112, alineatul 1, respectiv art. 112, alineatul 3 din O.U.G. nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare. 

Indiferent de circumstanțe și eventualele urmări neplăcute, plătirea lunară a unei polițe RCA ar trebui să fie în intersul fiecărui conducător de autovehicule. Chiar dacă se poate dovedi frustrant și ai impresia că „plătești pentru nimic”, nu știi niciodată când se poate dovedi a fi necesară (indiferent de controlul de rutină al organelor rutiere). Cu toate acestea, cel mai bine este să dispui de o poliță de asigurare RCA valabilă, pentru a evita situațiile neplăcute în care te-ai putea afla. Ce riști dacă circuli fără asigurare RCA valabilă?

Numele meu este Cioată Andrei, sunt student și sunt pasionat de scris. În ultimii ani am publicat trei cărți (proză și poezie) și, de asemenea, dețin un blog de recenzii de cărți cu o vechime de mai bine de 7 ani. Îmi place să mă documentez și să citesc din toate domeniile de activitate, în ideeade a-mi lărgi sfera de cunoștințe. Într-o lume specializată, vreau să cred că generaliștii întotdeauna vor triumfa. Mai ales când internetul îți pune la dispoziție atât de multe informații - trebuie să știi pe care să le alegi și cărora să le oferi creditul tău. De aceea, să redactez articole reprezintă nu doar o activitate pe care o fac cu plăcere și seriozitate, ci și una datorită căreia aflu tot mai multe despre acest ocean nemărginit al informațiilor care este internetul!

Lasă un comentariu

Share to...