Cercetătorii de la Universitatea Metropolitană din Osaka, Japonia, au realizat progrese semnificative în domeniul optogeneticii. Pentru cei care nu sunt la curent, optogenetica este o combinație de lumină și genetică pentru a controla anumite celule dintr-o ființă vie. Echipa de cercetători a reușit să modifice un mic vierme prin expunerea acestuia la stimuli luminoși. În consecință, au reușit să controleze comportamentul acestei creaturi vii.
Potrivit Universității Metropolitane din Osaka, cercetătorii au folosit două proteine sensibile la lumină, numite opsine, pentru a modifica comportamentul viermilor de pământ. Prima a fost extrasă de la țânțari și apoi introdusă în celulele senzoriale ale Caenorhabditis elegans care sunt responsabile de comportamentul de evadare.
Cea de-a doua opsină, care este sensibilă la lumina ultravioletă, a fost extrasă din lamprei și introdusă în neuronii motori ai viermilor de pământ. Ulterior, atunci când a fost expusă la lumina ultravioletă, s-a observat că râma s-a mișcat din nou.
O comandă de oprire-pornire este utilizată pentru a opri și a porni un proces
Echipa de cercetare a efectuat același comportament de oprire și pornire de mai multe ori, folosind o lumină UV urmată de o lumină verde. Acest lucru a arătat că proteina opsină poate fi pornită și oprită de mai multe ori fără a o deteriora. Apoi au introdus proteina într-o râmă, ceea ce le-a permis să controleze de la distanță viețuitoarea, folosind lumina ultravioletă pentru a o opri sau lumina verde pentru a o porni din nou.
Un videoclip demonstrativ a fost publicat în cadrul PNAS.
Deși rezultatele cercetării sunt lăudabile, nu este clar cum ar putea fi utilizate aceste rezultate. Universitatea afirmă că opsinele „sunt foarte sensibile și pot fi activate și dezactivate în mod repetat”, ceea ce are un mare potențial pentru multe domenii de cercetare biologică, precum și pentru crearea de noi tratamente medicamentoase targetate.
Sursa: Osaka Metropolitan University (OMU)