În august, guvernul SUA a anunțat eliberarea unei finanțări de 1 miliard de dolari pentru a se asigura că „Statele Unite continuă să conducă lumea în domeniul inteligenței artificiale și al calculelor cuantice ” , potrivit directorului tehnologic american Michael Kratsios. Se pare că banii au venit prea târziu: pentru prima dată, China a depășit SUA în ceea ce privește numărul de brevete AI, cu peste 110.000 de cereri depuse anul trecut.
Știrea a fost dată de șeful adjunct al Academiei chineze de studii ciberspațiale, Li Yuxiao, la o conferință de presă pe 23, în cadrul celei de-a 7-a Conferința mondiala de internet (WIC). „China își consolidează independența în domeniul tehnologiei informației pe internet”, a spus el, fără a menționa câte brevete AI au fost înregistrate de Statele Unite.
În cadrul evenimentului, au fost prezentate două studii privind eforturile chineze de a dezvolta economia digitală internă. Țara a declarat deja că se așteaptă să devină lider mondial în domeniul inteligenței artificiale până în 2030 și, în acest scop, direcționează finanțarea și personalul pentru a-și consolida și a-și valorifica poziția de cea mai mare putere pe piață de AI. Astăzi, ocupă locul al doilea, chiar și în plin război comercial și tehnologic dintre Beijing și Washington.
Supravegherea sta cel mai bine
Conform datelor companiei de cercetare iiMedia, în 2019, supravegherea a fost sectorul care a folosit cel mai mult AI în China (53,8%), urmată de finanțe (15,8%), marketing (11,6%) și transporturi (4, Două%). Economia digitală, în ansamblu, a generat 5,4 trilioane de dolari SUA – 36,2% din produsul intern brut.
Un miliard de dolari in SUA în finanțare pentru cercetare anunțat de guvernul SUA este una dintre cele mai recente măsuri de abordare a creșterii țării asiatice în peisajul tehnologic.
Creșterea cererilor de brevete AI pentru desfășurarea comercială în activități de supraveghere a dus la includerea unor giganți precum Huawei și ZTE în lista companiilor împiedicate să negocieze cu partenerii americani, ceea ce le-a restricționat accesul la componente precum semiconductori și software.
Sursa: tecmundo