Cum s-a colapsat FTX: Ce s-a întâmplat cu criptomonedele de pe FTX?

Cum s-a colapsat FTX: Ce s-a întâmplat cu criptomonedele de pe FTX?

Acest articol oferă informații despre prăbușirea FTX și despre ce s-a întâmplat cu criptomonedele de pe FTX. Potrivit anunțului de vineri, principala bursă de criptomonede FTX și filiala sa din SUA, FTX.US, au cerut intrarea în faliment în baza capitolului 11. Comunicatul de presă al companiei arată că fondatorul și CEO-ul Sam Bankman-Fried a plecat; John J. Ray III, care a condus firma energetică Enron prin falimentul acesteia în urmă cu aproximativ 20 de ani, este acum noul CEO.

Piața bursieră s-a prăbușit atunci când investitorii au început să se îngrijoreze din cauza lipsei de lichiditate și a acuzațiilor de utilizare abuzivă. Această schimbare de mentalitate a determinat multe persoane să își retragă investițiile, ceea ce a dus apoi la scăderea valorii token-ului nativ al FTX, FTT. Ca urmare, și alte monede digitale, precum Ethereum și Bitcoin, au suferit lovituri semnificative, fapt ce a culminat miercuri după-amiază cu cea mai mare scădere a valorii Bitcoin din ultimii doi ani.

Iată ce s-a întâmplat pe scurt:

  • Sam Bankman-Fried a fost cel care a pus bazele bursei de criptomonede FTX în 2019 și a continuat să fie la cârmă până vineri. În prezent, bursa este cunoscută ca fiind a patra cea mai mare bursă de criptomonede ca volum, având propria monedă care se numește FTT.
  • Potrivit cercetării CoinDesk din 2 noiembrie, Alameda Research, o companie de tranzacționare a criptomonedelor fondată de Bankman-Fried, are o serie de probleme îngrijorătoare în ceea ce privește bilanțul său. Dintre toate activele lor, aceștia au cei mai mulți bani investiți în FTT – care totalizează miliarde de dolari.
  • Duminică, directorul executiv al bursei rivale Binance, Changpeng Zhao, a scris pe Twitter că intenționează să vândă participațiile Binance în FTT din cauza „noilor dezvăluiri”, făcând aluzie la articolul CoinDesk din 2 noiembrie. El a comparat situația actuală a FTX cu prăbușirile TerraUSD și LUNA de la începutul acestui an, care au cauzat investitorilor pierderi de miliarde de dolari în fonduri. Cu toate acestea, astfel de decizii nu sunt, de obicei, făcute publice și nici nu ar trebui.
  • A doua zi după anunțul lui Zhao a avut loc o scădere a valorii FTX, deoarece oamenii au devenit din ce în ce mai îngrijorați de faptul că FTX nu are suficiente fonduri lichide pentru a susține tranzacțiile sau pentru a rămâne pe linia de plutire. Din nefericire, aceeași scădere a avut loc simultan cu alte monede, precum BTC și ETH, ceea ce a făcut ca Bitcoin să atingă un punct minim al ultimilor doi ani. Bankman-Fried a scris joi pe Twitter că 5 miliarde de dolari au fost retrase de pe site doar duminica trecută.
  • Marți, directorii executivi ai burselor lui Zhao și Bankman-Fried au ajuns la un acord fără caracter obligatoriu prin intermediul unei scrisori de intenție. Aceștia au promis să salveze bursa și să prevină alte probleme pe piață în viitor.
  • Binance a renunțat oficial la acordul cu FTX. A doua zi, Zhao a intrat pe Twitter pentru a anunța că Binance și-a finalizat „revizuirea corporativă” și că nu va merge mai departe cu achiziția FTX. În tweet-ul său, Zhao a citat gestionarea defectuoasă a fondurilor clienților și posibilele investigații ale guvernului SUA ca motive pentru această decizie. Bankman-Fried a răspuns la această știre printr-un Tweet enigmatic care s-a încheiat cu cuvintele „Bine jucat; ai câștigat”
  • Toate retragerile de la clienții non-fiat au fost oprite marți de FTX. Bankman-Fried, care a promis mai multă transparență, a explicat amploarea problemelor de lichiditate ale FTX într-o serie de tweet-uri.

Piața criptomonedelor este la limită după ce bursa FTX s-a prăbușit, provocând o undă de șoc în întreaga industrie. Multe alte burse au expunere la FTX și sunt acum expuse riscului de scădere a prețurilor și de dificultăți financiare. Amploarea totală a pagubelor este încă neclară, dar este o certitudine că prăbușirea FTX va avea un efect de undă în întreaga piață de criptomonede.

Marian prezintă un interes ridicat față de marketingul digital. Acesta consideră că internetul e un mediu minunat care oferă oportunități nelimitate utilizatorilor de a se dezvolta și de a-și exprima creativitatea. Cu o experiență vastă în copywriting, Marian a redactat articole pentru revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, în perioada 2016-2018. Apoi, din 2019, Marian a preluat rolul de Redactor-șef adjunct și SEO Specialist în cadrul portalului de ştiri şi informaţii IT&C intitulat GEEKI. Pe lângă capabilitățile sale de gândire critică, fiind capabil să facă diferența între corelație și cauzalitate în domeniul SEO, acestuia îi place, de altfel, să scrie articole despre diverse subiecte ce țin de tehnologie, știință și divertisment.

Lasă un comentariu

Share to...