Durata bateriei dispozitivelor noastre inteligente se va îmbunătăți semnificativ

Durata bateriei dispozitivelor

Telefoanele mobile, tabletele și ceasurile inteligente, precum și alte dispozitive alimentate de baterii cu litiu-ion, vor beneficia de o durată mai lungă a bateriei, conform unei noi cercetări realizate de inginerii de la Universitatea Rice. Aceștia au dezvoltat o tehnică avansată numită „prelithiation”, care ajută la reducerea pierderii de litiu și îmbunătățirea ciclului de viață al bateriei. Această nouă metodă promite să extindă durata de funcționare a telefoanelor mobile, tabletelor și altor dispozitive alimentate de baterii cu litiu-ion.

Tehnica de acoperire a anodelor de siliciu pentru o stabilitate crescută

Potrivit studiului, tehnica de prelithiation optimizează acoperirea anodelor de siliciu cu particule de litiu metal mai stabile. Sibani Lisa Biswal, un chimist și inginer biomolecular la laboratorul Rice, a descoperit că pulverizarea particulelor pe anod a îmbunătățit durata de viață a bateriei cu până la 22-44%. De asemenea, celulele de baterie cu o cantitate mai mare de acoperire pot asigura o eficiență mai mare.

Durata de viață a bateriei telefoanelor mobile va crește: O nouă eră pentru dispozitivele noastre tehnologice

Telefoanele mobile, ceasurile inteligente și alte dispozitive alimentate de baterii cu litiu-ion depind de aceste particule pentru a produce energia necesară. Îmbunătățirea eficienței bateriilor prin pulverizarea particulelor poate duce la o creștere semnificativă a duratei de viață a acestora. Această dezvoltare ar putea într-adevăr schimba modul în care folosim obiectele alimentate de baterii în viața de zi cu zi.

Dezavantajele și îmbunătățirile viitoare

Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că bateriile se consumă mai rapid atunci când sunt utilizate la capacitate maximă. Cu toate acestea, se prevăd noi îmbunătățiri în viitor. De exemplu, înlocuirea grafitului cu siliciu în bateriile cu litiu-ion poate oferi o densitate de energie mai mare. Cu toate acestea, utilizarea siliciului în baterii prezintă și unele dezavantaje, cum ar fi formarea unei faze solide de electrolit care consumă litiu și, implicit, bateria se consumă mai repede. Cu toate acestea, dacă această problemă va fi rezolvată, utilizarea siliciului în baterii, împreună cu noua tehnică de pulverizare a particulelor, poate oferi baterii mai rezistente și mai fiabile.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un comentariu

Share to...