Este periculoasă folosirea aerului condiţionat în maşină?

Este periculoasă folosirea aerului condiţionat în maşină

Clima este un accesoriu indispensabil pentru șoferii care vor să se răcorească în timpul verii. Dar știai că dacă o folosești greșit, poți inhala un gaz toxic care îți poate afecta grav sănătatea? Află în acest articol cum să eviți expunerea la benzen, un compus chimic care poate provoca cancer.

Ce este benzenul și de unde provine?

Benzenul este un compus chimic organic care are formula C6H6. Este incolor, inflamabil și are un miros caracteristic. Benzenul este folosit ca materie primă în industria chimică, pentru a produce plastic, cauciuc, detergenți, coloranți și alte produse. De asemenea, benzenul se găsește în gazele de eșapament, fumul de țigară, vopseaua și adezivii.

Este periculoasă folosirea aerului condiţionat în maşină

Benzenul poate intra în organism prin inhalare, ingestie sau contact cu pielea. Odată ajuns în sânge, benzenul poate afecta sistemul nervos, sângele, ficatul și rinichii. Benzenul poate cauza anemie, scăderea numărului de celule albe din sânge și leucemie. De asemenea, benzenul este clasificat ca agent cancerigen de către Organizația Mondială a Sănătății.

Cum se acumulează benzenul în mașină?

Unul dintre sursele principale de benzen din mediul înconjurător este mașina. Benzenul se găsește în materialele plastice din interiorul mașinii, cum ar fi bordul, volanul, scaunele și covorașele. Când mașina este expusă la soare, aceste materiale se încălzesc și eliberează benzen în aer. Acest gaz se acumulează în habitaclu și poate atinge concentrații foarte mari.

Potrivit unui articol de cercetare, o mașină parcată la soare cu geamurile închise poate acumula între 2000 și 4000 mg de benzen pe metru cub de aer. Această cantitate este de 40 de ori mai mare decât limita admisă pentru sănătate, care este de 50 mg pe metru cub de aer. Un alt articol de pe site-ul Yeni Akit susține că benzenul poate afecta mai ales copiii, care sunt mai sensibili la substanțele toxice.

Cum să reduci expunerea la benzen?

Este periculoasă folosirea aerului condiţionat în maşină

Dacă vrei să te protejezi de efectele nocive ale benzenei, trebuie să iei câteva măsuri simple atunci când folosești clima în mașină. Iată ce trebuie să faci:

  • Nu deschide clima imediat după ce intri în mașină. Mai întâi, lasă geamurile deschise pentru câteva minute, pentru a permite aerului viciat să iasă. Apoi, pornește clima și setează-o pe modul de recirculare a aerului, pentru a evita intrarea aerului exterior.
  • Verifică dacă mașina ta are un filtru de aer pentru climă. Această piesă are rolul de a îndepărta particulele și gazele nedorite din aerul care intră în habitaclu. Dacă filtrul este murdar sau uzat, nu își va mai îndeplini funcția corect. De aceea, este recomandat să îl schimbi la intervale regulate, conform manualului mașinii.
  • Evită să parchezi mașina la soare sau sub copaci care pot secreta rășini sau polen. Aceste substanțe pot crește nivelul de benzen din aer. Dacă nu ai altă opțiune, folosește o husă de protecție pentru mașină sau un parasolar pentru parbriz.
  • Nu fumezi în mașină. Fumul de țigară este o sursă importantă de benzen și alte substanțe toxice. Dacă fumezi în mașină, nu numai că îți expui sănătatea la risc, dar și pe cea a pasagerilor tăi.

Concluzie

Clima este un accesoriu util pentru confortul tău în timpul verii, dar trebuie folosit cu precauție. Nu uita să ventilezi bine mașina înainte de a porni clima și să îți verifici filtrul de aer periodic. Astfel, vei reduce cantitatea de benzen pe care o respiri și vei preveni apariția unor boli grave, cum ar fi cancerul.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un comentariu

Share to...