Europa își ia adio de la „modul avion”: Pasagerii vor putea vorbi la telefon în timpul zborului

Europa își ia adio de la "modul avion": Pasagerii vor putea vorbi la telefon în timpul zborului

Anunțul de siguranță de la începutul fiecărui zbor, care le spune pasagerilor să își închidă telefoanele sau să le pună în modul avion, va fi în curând de domeniul trecutului. Comisia Europeană a decis că anumite frecvențe specifice ale noii rețele 5G vor permite telefoanelor mobile să rămână conectate în timpul zborului.

Potrivit Comisiei Europene, noua hotărâre va permite companiilor aeriene să le ofere clienților servicii de telefonie și de mesaje text în timpul zborului, precum și o utilizare a datelor comparabilă cu cea cu care aceștia sunt deja obișnuiți la sol. În loc să se conecteze prin metoda standard, la bordul avionului vor fi amplasate picocelete – un echipament de rețea care se conectează direct la rețeaua internă a avionului – pentru o mai bună putere a semnalului și viteze de conectare. „Cerul nu mai este o limită atunci când vine vorba de posibilitățile oferite de conectivitatea super-rapidă și de mare capacitate”, a declarat Thierry Breton.

Comisia Europeană a anunțat că tehnologia 5G va fi disponibilă în curând în avioane, schimbând pentru totdeauna modul în care călătorim. Această nouă evoluție va permite companiilor aeriene să ofere o varietate de noi servicii și facilități pasagerilor lor, folosind cea mai recentă tehnologie wireless.

În prezent, pasagerilor li se cere să își închidă telefoanele mobile sau să activeze modul avion înainte de decolare și pe toată durata zborului. Aceasta este o măsură de siguranță pentru a evita interferențele cu sistemele electrice și de telecomunicații ale aeronavei. Conectarea la internet prin intermediul dispozitivelor fără fir, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele și laptopurile, este posibilă numai prin intermediul unei rețele Wi-Fi interne pe care o oferă companiile aeriene; acest serviciu este, în general, plătit.

În prezent, Comisia Europeană permite utilizarea unei anumite benzi de frecvență pentru 5G, limitând orice interferență potențială cu dispozitivele electronice de la bordul avionului. Acest lucru va permite pasagerilor să își utilizeze smartphone-urile în timpul decolării și aterizării. Însă disponibilitatea rețelei va depinde de altitudine și de condițiile atmosferice. Comandantul aeronavei poate ordona ca telefoanele mobile să fie închise în orice moment, dacă se consideră necesar. „5G va permite servicii inovatoare pentru oameni și oportunități de creștere pentru companiile europene”, a mai declarat Breton.

La 30 iunie 2023, Comisia Europeană va mai pune în aplicare și alte proiecte care vizează transportul rutier, în principal permiterea ca Wi-Fi să funcționeze pe benzi de frecvență de 5GHz în mașini, autobuze și alte vehicule.

Marian prezintă un interes ridicat față de marketingul digital. Acesta consideră că internetul e un mediu minunat care oferă oportunități nelimitate utilizatorilor de a se dezvolta și de a-și exprima creativitatea. Cu o experiență vastă în copywriting, Marian a redactat articole pentru revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, în perioada 2016-2018. Apoi, din 2019, Marian a preluat rolul de Redactor-șef adjunct și SEO Specialist în cadrul portalului de ştiri şi informaţii IT&C intitulat GEEKI. Pe lângă capabilitățile sale de gândire critică, fiind capabil să facă diferența între corelație și cauzalitate în domeniul SEO, acestuia îi place, de altfel, să scrie articole despre diverse subiecte ce țin de tehnologie, știință și divertisment.

Lasă un comentariu

Share to...