Există vulcani activi pe Marte?

Mulți consideră că Marte este o planetă moartă, care a avut cândva oceane (și poate chiar viață), dar care acum este doar un mare deșert. Acest lucru este parțial adevărat, dar planeta, care are zeci de vulcani inactivi, ar putea avea în continuare activitate vulcanică, după cum relatează Digital Appearance.

Vulcanii de pe Marte oferă o privire în trecutul violent al planetei. Deși sunt relativ puțini, unii dintre ei sunt extraordinar de mari, mărturisind activitatea seismică intensă care a zguduit cândva planeta roșie.

Pentru a vă face o idee, vulcanul stins cunoscut sub numele de Olympus Mons (Muntele Olimp) are o înălțime de 27 km și un diametru de 600 km la bază. Acesta nu este doar cel mai mare de pe Marte, ci și cel mai mare din sistemul solar, cu o dimensiune de aproape trei ori mai mare decât cea a Muntelui Everest.

Cu toate acestea, pe Marte nu mai există vulcani activi, deși există indicii că au avut loc erupții „recente” pe planetă. În unele zone există indicii de lavă pietrificată, cu activitate de acum aproximativ 50.000 de ani.

Noi cercetări privind vulcanii de pe Marte

O echipă de cercetători internaționali, cu sediul la Zurich, Elveția, condusă de Institutul Federal Elvețian de Tehnologie, a analizat peste 20 de cutremure recent detectate de sonda spațială InSight a NASA.

Aceste „marsquakes”, așa cum sunt cunoscute, își au originea în Cerberus Fossae – o regiune formată dintr-o serie de crăpături relativ adânci în solul marțian.

Pe baza datelor seismice colectate, cercetătorii au descoperit că trepidațiile de joasă frecvență provin dintr-o sursă de lavă topită, potențial fierbinte, ascunsă în cavități sub suprafața marțiană, sugerând o activitate vulcanică recentă pe Marte.

Distribuie
Marian Mărian

Marian Mărian

Marian prezintă un interes ridicat față de marketingul digital. Acesta consideră că internetul e un mediu minunat care oferă oportunități nelimitate utilizatorilor de a se dezvolta și de a-și exprima creativitatea. Cu o experiență vastă în copywriting, Marian a redactat articole pentru revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, în perioada 2016-2018. Apoi, din 2019, Marian a preluat rolul de Redactor-șef adjunct și SEO Specialist în cadrul portalului de ştiri şi informaţii IT&C intitulat GEEKI. Pe lângă capabilitățile sale de gândire critică, fiind capabil să facă diferența între corelație și cauzalitate în domeniul SEO, acestuia îi place, de altfel, să scrie articole despre diverse subiecte ce țin de tehnologie, știință și divertisment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *