O singură fisură pe suprafața unei tigăi acoperite cu teflon poate elibera aproximativ 9.100 de particule de plastic

O singură fisură pe suprafața unei tigăi acoperite cu teflon poate elibera aproximativ 9.100 de particule de plastic

Un studiu recent scoate la iveală numărul alarmant de particule mici de plastic care ar putea ajunge în alimentele noastre prin simplul contact cu ustensilele de gătit – 9.100 de particule pot fi eliberate dintr-o mică fisură a unei tigăi acoperite cu teflon.

Teflonul, o substanță asociată cu probleme grave de sănătate

Teflonul se deteriorează treptat și se desprinde de pe oalele și tigăile antiaderente pe măsură ce le folosim, ceea ce poate fi o problemă atunci când gătim. Nu știm cât de mult plastic este eliberat, deoarece este dificil de măsurat.

Noua cercetare (care poate fi accesată aici) analizează microplasticele (mai mici de 5 milimetri) și nanoplasticele (de milioane de ori mai mici), concluzionând că, în timp, am putea avea de-a face cu o cantitate substanțială de fragmente de plastic.

„Aceasta ne dă un avertisment puternic că trebuie să fim atenți la selectarea și utilizarea ustensilelor de gătit pentru a evita contaminarea alimentelor”

Youhong Tang, inginer mecanic și inginer de materiale de la Universitatea Flinders din Australia

Echipa a folosit imagistica Raman pentru a studia microplasticele și nanoplasticele de pe un strat de teflon la nivel molecular prin împrăștierea fotonilor, pentru a încerca să evalueze riscul. De asemenea, au aplicat algoritmi personalizați pentru a calcula cât de mult din strat s-ar putea desprinde și ajunge în alimente.

Cercetătorii au tăiat vasele de gătit acoperite cu teflon în bucăți mici și, pentru a simula procesul de gătire (deși un proces de gătire fără alimente, apă sau ulei), au atins suprafața cu diferite materiale (oțel inoxidabil, lână, plastic și lemn) în mișcări similare cu cele de gătire pentru perioade de timp stabilite.

Dacă o suprafață de teflon este spartă, până la 2,3 milioane de particule minuscule ar putea fi eliberate în timpul preparării mesei – acest lucru se bazează pe 30 de secunde de gătit.

Teflonul nu este singurul lucru care ar trebui să ne îngrijoreze – există o întreagă clasă de substanțe chimice cunoscute sub numele de „forever chemicals” care rămân în mediu pe termen lung. Acestea se numesc substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS) și au fost asociate cu probleme grave de sănătate.

„Având în vedere faptul că PFAS reprezintă o mare îngrijorare, aceste microparticule de teflon din alimentele noastre ar putea fi o problemă de sănătate”

Cheng Fang, cercetător în domeniul materialelor la Universitatea Newcastle din Australia

Deși există încă dezbateri cu privire la frecvența cu care microplasticele și nanoplasticele sunt emise în timpul gătitului și dacă acestea sunt periculoase, cercetătorii doresc să se efectueze mai multe studii pentru a explora posibilele efecte ale acestora.Este posibil ca tigăile și oalele mai vechi să trebuiască să fie reciclate după o anumită perioadă de timp sau ca straturile de teflon să fie mai puternice pentru a rezista la uzura cauzată de spălare și utilizare.

„Se recomandă mai multe cercetări pentru a aborda evaluarea riscului microplasticelor și nanoplasticelor din Teflon, având în vedere că Teflonul este un membru al familiei PFAS”

Youhong Tang, inginer mecanic și inginer de materiale de la Universitatea Flinders din Australia

Problemele asociate cu PFAS

Se cunosc puține lucruri despre efectele Teflonului și ale altor substanțe per și polifluorurate (PFAS) asupra sănătății și mediului. Însă, puținele cercetări efectuate cu privire la PFAS au arătat că sunt incredibil de toxice atât pentru oameni, cât și pentru animale. De asemenea, nu se degradează în timp, ceea ce înseamnă că, odată ce au intrat în ecosistemul nostru, nu există nicio modalitate de a le elimina. Aproape toate PFAS-urile fabricate vreodată se află încă în mediul nostru înconjurător în acest moment. Dacă vom continua să producem și să folosim aceste substanțe chimice în ritmul actual, este un nivel de risc inacceptabil pentru toți cei implicați.

S-a constatat că peste 99% dintre americani au PFOS și PFOA (două forme bine cunoscute și dăunătoare de PFAS) în sânge, similar cu cifrele din întreaga lume. Suntem expuși la PFAS în fiecare zi din mai multe surse, cum ar fi apa potabilă și ambalajele alimentelor sau praful din casele noastre. Chiar dacă putem limita expunerea din produsele pe care le cumpărăm, nu ne putem izola de mediu. Pe măsură ce nivelurile de fond cresc, crește și expunerea noastră.

O mulțime de cercetări au confirmat corelația periculoasă dintre expunerea la PFAS și o multitudine de probleme de sănătate, inclusiv, dar nu numai: probleme de creștere, de învățare și de comportament; cancer; tulburări ale sistemului imunitar; probleme de fertilitate; obezitate.

Rezultatul unuia dintre cele mai mari studii epidemiologice din lume a fost un proces colectiv împotriva companiei chimice americane DuPont. „C8 Science Panel” a colectat probe de sânge de la aproape 70.000 de persoane a căror apă potabilă a fost contaminată cu PFOA, având nevoie de aproape șapte ani pentru a se asigura că rezultatele lor sunt corecte și nu pot fi infirmate în instanță. Rezultatele au dovedit existența unor legături între expunerea la PFOA și șase afecțiuni specifice, care includ:

  • colesterol ridicat;
  • colită ulcerativă;
  • boli ale tiroidei;
  • cancer testicular;
  • cancerul de rinichi;
  • hipertensiune indusă de sarcină.

Potrivit Agenției Europene pentru Produse Chimice (www.echa.europa.eu/information-on-chemicals), clasificările oficiale pentru PFOA și PFOS includ „cancerigen” (categoria 2, adică suspectat a fi cancerigen pentru oameni), „toxic pentru reproducere” (categoria 1B, adică suspectat a fi toxic pentru reproducere), „lactic” (adică dăunător pentru copiii alăptați la sân) și „toxic pentru anumite organe” (ficatul).

Utilizarea sporită a substanțelor chimice PFAS a stârnit îngrijorări în rândul multor cercetători și ecologiști. Deși toxicitatea acestor substanțe nu este încă pe deplin înțeleasă și în ciuda acestor riscuri, substanțele chimice PFAS sunt încă utilizate pe scară largă în multe produse, de la vase de gătit antiaderente la țesături rezistente la pete. Desigur, cu ajutorul unor cercetări suplimentare, ar putea fi posibil să se găsească înlocuitori mai siguri pentru aceste substanțe chimice. Între timp, însă, este important să fim conștienți de riscurile asociate cu expunerea la substanțele chimice PFAS și să limităm cât mai mult posibil expunerea la aceste substanțe.

Marian prezintă un interes ridicat față de marketingul digital. Acesta consideră că internetul e un mediu minunat care oferă oportunități nelimitate utilizatorilor de a se dezvolta și de a-și exprima creativitatea. Cu o experiență vastă în copywriting, Marian a redactat articole pentru revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, în perioada 2016-2018. Apoi, din 2019, Marian a preluat rolul de Redactor-șef adjunct și SEO Specialist în cadrul portalului de ştiri şi informaţii IT&C intitulat GEEKI. Pe lângă capabilitățile sale de gândire critică, fiind capabil să facă diferența între corelație și cauzalitate în domeniul SEO, acestuia îi place, de altfel, să scrie articole despre diverse subiecte ce țin de tehnologie, știință și divertisment.

Lasă un comentariu

Share to...