McDonald’s Corp., unul dintre cele mai mari și mai populare lanțuri de restaurante de tip fast-food din lume, cu încasări globale care depășesc probabil limita imaginabilului, cu zeci de mii de restaurante întinse pe tot globul și zeci de mii de angajați, în mai bine de 120 de țări. Probabil este de prisos să mai ridic în slăvi popularitatea produselor comercializate de ei, întrucât am fost martor la faptul că, chiar și de Crăciun, coada de mașini care aștepta la drive se întindea pe zeci de metri iar restaurantele fizice erau absolut full. Pe lângă asta, persoanele care se ocupă de delivery așteptau, la rândul lor, ambalarea comenzilor.
În cazul în care dispui de niște bănuți puși la saltea (deși, cel mai indicat ar fi să-i ții pe un card, eventual în valută euro că, na, inflația devalorizează moneda noastră națională), și vorbim de o sumă destul de mare, află că îți poți deschide singur o franciză McDonald’s. Dacă te interesează acest lucru, citește în continuare articolul de față în care îți pun la dispoziție câteva informații generale pe care ar trebui să le ai în vedere.
Cât costă să deschizi Franciza McDonald’s?
Colosal de mult, aș putea spune. Cu toate acestea, aproximativ 80% dintre restaurantele McDonald’s se află sub gestionarea și operarea independentă a persoanelor care dețin francize și au acorduri acest popularul lanț de restaurante. Cei care dețin francize, proprietarii în sine, sunt nevoiți să achite lunar taxele de franciză și chirie companiei de la care dețin franciză.
În speță, vorbim despre o sumă care se ridică la valoarea de cel puțin 750.000 de USD, respectiv dolari americani. Francizații trebuie atât să dețină această sumă și să demonstreze viabilitatea ei, cât și să demonstreze că aceasta nu este împrumutată sau constituie un credit. Mai mult decât atât, aceasta este doar suma necesară pentru a obține franciza McDonald’s. De aici și până la la un start-up propriu-zis este cale lungă, care implică investiția a altor aproximativ 1,5-3 milioane de dolari (pentru aceste cheltuieli poți totuși să înaintezi și să soliciți cerea unui împrumut bancar).
Dacă vrei să optezi pentru achiziționarea unui restaurant deja existent, trebuie să deții un avans de 25% din costul total al restaurantului respectiv pe care, de altfel, să îl plătești. În cazul unui restaurant nou, trebuie să deții 40% din avans. Ca persoană care deține franciză la McDonald’s, îți va fi percepută o taxă de servicii de 4% din totalitatea vânzărilor.
Chiar îmi pot deschide propriul restaurant McDonald’s?
Evident, după cum am spus mai sus, însă îți poți da seama singur de cât de greu se poate dovedi a fi acest lucru. McDonald’s deține propriu-zis doar un mic procent din numărul total de restaurante pe existente în lume, deoarece majoritatea funcționează cu francize, ceea ce înseamnă că restaurantele McDonald’s sunt administrate, gestionate și deținute de câte o anumită persoană. Prin achiziționarea francizei, McDonald’s permite acestor persoane libertatea de a se putea folosi legal de numele brandului, logo-ul specific, rețetele produselor și alte chestii de acest gen.
Mai mult decât siguranța unei „afaceri”, franciza McDonald’s îți permite să te folosești de modul în care compania oficială își gestionează relațiile cu clienții, fiind deja populară, cu un marketing testat și produse pe placul multor persoane. Cu toate acestea, persoanele care administrează individual un restaurant cu franciză trebuie să plătească anumite taxe către McDonald’s, care, așa cum am mai spus, se ridică la 4% din valoarea veniturilor.
Cu alte cuvinte, persoanele care dețin franciza McDonald’s au voie să se folosească de absolut tot ce înseamnă această companie, cu obligația de a redirecționa un anumit procent din venit către compania-mamă. Dacă dispui de sumele necesare, cu siguranță se dovedește a fi o investiție mai mult decât inspirată, întrucât, mai ales în ultimii ani, vânzările restaurantelor de acest gen au crescut considerabil. Dacă știi ce să cumperi, unde să îți amplasezi restaurantul și alte chestii care necesită o gestionare profesională, cu siguranță îți poți scoate destul de rapid investiția.
De unde pot obține franciza McDonald’s?
Mai mult decât a dispune de sumele necesare, pentru a aplica pentru franciza McDonald’s trebuie să ai deja o anumită experiență în gestionarea afacerilor de antreprenoriat și să demonstrezi viabilitatea unui venit constant și optim. Poți aplica pentru franciză prin completarea minuțioasă unui cereri disponibile online. În cazul în care cererea îți va fi acceptată, vei fi nevoit să susții un interviu telefonic, precum și niște teste privitoare la personalitatea și abilitățile pe care le deții.
Apoi, vei fi nevoit să lucrezi câteva zile într-un restaurant McDonald’s unde vei fi observat în permanență, apoi vei susține un interviu pentru a demonstra ceea ce, practic, ai reușit să înveți. În cele din urmă, dacă ai trecut cu bine peste toate testele de mai sus, vei fi intervievat la un sediu McDonald’s din apropiere, iar acesta constituie pasul final în urma căruia compania va lua o decizie finală în ceea ce privește posibilitatea de a deschize o franciză.
Nu este simplu, însă cu siguranță se poate dovedi a fi o alegere extrem de inspirată care îți poate schimba viață. Dacă dispui de sumele necesare și te încadrezi printre persoanele care au deja o experiență în domeniul antreprenoriatului, poate ar trebui să încerci. Ce părere aveți? Merită să achiziționezi franciza McDonald’s?