O analiză a industriei publicată de South China Morning Post spune că de la începutul acestui an până la sfârșitul lunii octombrie, Huawei a depus 8.607 cereri de brevet legate de tehnologiile fără fir.
Aceasta plasează compania chineză în fruntea clasamentului inovatorilor, înaintea (cu mult) a producătorului californian de cipuri Qualcomm : acesta din urmă, în aceeași perioadă ianuarie-octombrie, a solicitat 5.807 de brevete.
Oppo este al treilea cu 5.353 de cereri de brevet. Datele au fost furnizate de incoPat, o companie din Beijing care ia în considerare cererile de brevet, oferind în același timp o scurtă descriere a ceea ce privește partea publică a noilor idei.
Potrivit incoPat, atât China, cât și Statele Unite domină sectorul inovării, fiecare cu 32% din brevetele depuse din ianuarie până în octombrie. Japonia este pe locul trei cu 15%, urmată de Coreea de Sud cu 7%.
Brevetele la care se referă Incopat se referă la tehnologiile fără fir , inclusiv la cele depuse pentru a proteja invențiile tehnologiei 5G. Raportul publicat de incoPat notează: „Ca o zonă cheie a comunicațiilor moderne, tehnologia rețelelor de comunicații fără fir a fost întotdeauna o parte foarte importantă a procesului de cercetare și dezvoltare 5G. Având în vedere concurența tehnologică și situația globalizării, tehnologia rețelei de comunicații fără fir devine o alegere strategică importantă pentru companii pentru a face față concurenței internaționale ”.
Avantajul economic al retelei 5G
5G este următoarea generație de conectivitate wireless, iar țările care controlează 5G vor avea un avantaj economic. De aceea, înregistrând puterea inovatoare în creștere a Huawei și temându-se că va rămâne prea înapoiată, în iunie, Departamentul de Comerț al Statelor Unite a modificat prevederea care o includea pe Huawei în lista companiilor care nu pot întreține relații comerciale cu Companii americane. Acum, companiile americane de tehnologie se pot asocia cu Huawei pentru a contribui la crearea standardelor globale 5G. Statele Unite se temeau că excluderea din ședințele la care participa Huawei le va împiedica în dezvoltarea 5G.
Huawei este, de asemenea, principalul motor în a ajuta 3GPP să dezvolte standarde pentru 5G. 3GPP (Proiectul de parteneriat de a treia generație) este un termen care identifică organizațiile care ajută la crearea protocoalelor pentru telecomunicațiile mobile. După Huawei, Ericsson și Qualcomm oferă cel mai mare număr de contribuții la 3GPP pentru standardele 5G.
La începutul acestei luni, Ministerul Chinei pentru Industrie și Tehnologia Informației (MIIT) a declarat că țara a construit aproape 700.000 de stații de bază în 2020., depășind obiectivul inițial de 500.000. Fiind cel mai important furnizor mondial de echipamente de rețea, Huawei este, de asemenea, un furnizor important de stații de bază 5G. Rapoartele publicate indică faptul că Huawei va înlocui Ericsson în fabricarea stațiilor de bază 5G în acest an. Se așteaptă ca Ericsson să-și vadă scăderea cotei de piață de la 30% anul trecut la 26,5% în 2020. Huawei, în schimb, se așteaptă ca cota sa de stații de bază 5G să crească de la 27,5% anul trecut. la 28,5%.