Huawei își va produce propriile cipuri încă din 2022 pentru a eluda sancțiunile

Huawei își va produce propriile cipuri încă din 2022 pentru a eluda sancțiunile

Huawei își va produce propriile cipuri de computer încă de anul viitor. Hotărât să ocolească sancțiunile americane care îl privează de furnizorii săi (inclusiv TSMC), grupul chinez se pregătește să construiască prima sa fabrică de componente în Wuhan. Huawei ar putea apoi să-și dezvolte și să produca cipurile Kirin independent.

Înscris pe lista neagră din mai 2019, Huawei a fost lipsită de majoritatea furnizorilor săi prin ordinul guvernului SUA. Acuzat de spionaj, producătorul chinez nu este autorizat să colaboreze cu firme precum TSMC, Samsung, Micron și SK Hynix. Privat de producatorul TSMC, Huawei nu mai este capabil să producă cipurile Kirin care alimentează smartphone-urile sale.

Cu spatele la perete, Huawei a decis repede să-și deschidă propria fabrică de fabricare a cipurilor de computer. În noiembrie anul trecut, un raport al Financial Times menționa crearea unei fabrici experimentale pentru a produce componente.

HUAWEI ESTE PE DRUM SPRE INDEPENDENȚĂ

Pe 25 iunie 2021, Digitimes a venit să ofere mai multe detalii despre evoluția proiectului. Citând surse apropiate industriei, mass-media a spus că „ Huawei își va înființa prima fabrică de cipuri în Wuhan, în provincia chineză Hubei” . Producția va începe în etape din 2022. În prezent, este încă în stadiul de cercetare și dezvoltare. Are 10.000 de angajați specializați în producția de cipuri, echipamente de comunicații optice și radare laser pentru mașini.

Cu această fabrică din Wuhan, Huawei va reuși în cele din urmă să renunte la furnizorii săi și să ocolească sancțiunile americane. HiSilicon, divizia Huawei responsabilă de proiectarea cipurilor Kirin, va dezvolta arhitectura procesoarelor. În al doilea rând, așchii Kirin vor fi gravate în fabrica de la Wuhan. Prin urmare, Huawei ar fi independent din punct de vedere hardware.

Gigantul chinez a inițiat o manevră similară asupra software-ului. Interzis să colaboreze cu Google, Huawei s-a trezit privat de o licență Android și de aplicații și servicii dezvoltate de Mountain View. Ca răspuns, Huawei a accelerat dezvoltarea propriului său sistem de operare: HarmonyOS. Datorită sistemului de operare intern, firma s-a emancipat de partenerul său american. Huawei va fi în curând complet independent? Vă așteptăm părerea în comentarii.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un comentariu

Share to...