Pe măsură ce întreprinderile devin din ce în ce mai dependente de tehnologie, necesitatea unor măsuri solide de securitate cibernetică nu a fost niciodată mai mare. Din nefericire, chiar și cu progresele rapide în ceea ce privește puterea de procesare a calculatoarelor, există încă multe provocări care trebuie abordate. De exemplu, criptarea este adesea utilizată pentru a proteja datele confidențiale, dar problemele matematice care trebuie rezolvate pentru a decripta informațiile pot fi incredibil de complexe.
În unele cazuri, ar fi nevoie de ani sau chiar mii de ani pentru ca un supercomputer actual să descifreze astfel de coduri în scopul efectuării unor atacuri informatice, însă nu și pentru cele cuantice. Prin urmare, întreprinderile trebuie să găsească noi modalități de a-și proteja datele de atacurile cibernetice. O soluție posibilă este utilizarea computerelor cuantice, care sunt capabile să rezolve probleme matematice complexe mult mai rapid decât computerele tradiționale.
Puterea calculului cuantic
Calculul cuantic este o tehnologie relativ nouă care se bazează pe principiile mecanicii cuantice. Datorită arhitecturii lor unice, computerele cuantice sunt capabile să efectueze calcule de 158.000.000.000 de ori mai rapid decât computerele clasice. Această viteză incredibilă le permite să rezolve probleme într-o fracțiune din timpul de care ar avea nevoie computerele actuale. În plus, computerele cuantice nu sunt limitate de aceleași constrângeri ca și computerele clasice. Ele pot stoca și procesa informații folosind stări cuantice, ceea ce deschide o lume cu totul nouă de posibilități.
Guvernul SUA recunoaște acest potențial și a desemnat calculul cuantic ca fiind unul dintre domeniile cheie pentru finanțarea cercetării în cadrul pachetului de 280 de miliarde de dolari aprobat recent. Una dintre cele mai interesante lucruri ale acestuia, este faptul că versatilitatea calculului cuantic este extraordinară, acesta putând fi folosit în scopuri precum reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până la îmbunătățirea nivelului de acuratețe a analizei riscului de credit, lucru care ar putea avea un impact semnificativ asupra sectorului financiar, ajutând la prevenirea fraudei și la protejarea consumatorilor.
Quantum Computing-ul va afecta întreprinderile
Cercetătorii de la HUB Security spun că informatica cuantică va schimba în curând în mod drastic felul în care funcționează întreprinderile în ceea ce privește criptografia și securitatea cibernetică. Organizația cu sediul în Israel, cunoscută pentru scopul său de a „facilita tranziția organizațiilor către medii de lucru integrate în cloud cu chei de criptare generate de o tehnologie neintruzivă”, consideră că industria este pe punctul de a se transforma.
Echipa de cercetare a acestei companii, a declarat că lumea trebuie să înceapă acum pregătirile pentru calculul cuantic, deoarece hackerii pot provoca multe daune cu ajutorul acestei tehnologii. Pentru a devansa această tendință, HUB construiește o protecție de backup la nivel de întreprindere numită „Quantum Cure”. Cu Quantum Cure, întreprinderile pot fi sigure că backup-urile lor sunt întotdeauna în siguranță și disponibile pentru a fi utilizate.
Într-un interviu, co-fondatorul și directorul executiv al HUB Security, Eyal Moshe, a declarat că, în timp ce noua tehnologie va proteja copiile de rezervă împotriva atacurilor cibernetice, soluția HUB Security acționează ca o interfață externă pentru aceasta. „Platforma informatică confidențială a HUB dispune de o replică digitală a API-ului S3, concepută pentru protecție fizică”, a spus el. Acest design include controale stricte pentru a se asigura că API-ul S3 real nu este niciodată expus, iar exploatarea vulnerabilităților sau amenințările sunt detectate și evitate imediat.
În timp ce tot mai multe active devin digitale, amenințările cibernetice și cuantice devin din ce în ce mai posibile
Potrivit lui Lavi Lazarovitz, șeful departamentului de cercetare în domeniul securității de la CyberArk, amenințările clasice și cuantice cibernetice capătă tot mai multă valoare pe măsură ce activele migrează către mediul online. Acesta a precizat, într-un interviu acordat DarkReading, că „problemele de securitate cibernetică sunt din ce în ce mai importante pe măsură ce tot mai multe lucruri devin digitale”. Din perspectiva armatei, este mai ușor să duci la bun sfârșit o sarcină atunci când toată lumea se află în spatele unei tastaturi decât să pui pe cineva în pericol și să riști ca oamenii tăi să meargă în luptă. Însă, domeniul cuantic va fi o amenințare potențială în viitor.
Într-un articol, Jonny Fischbein, CISO la Checkpoint, a declarat, în aceeași ordine de idei: Dacă se creează un computer cuantic, acesta poate decripta tot traficul înregistrat în câteva momente. Efectul ar fi catastrofal – atât în ceea ce privește costul pagubelor, cât și funcționalitatea. El continuă spunând că aceste tipuri de computere se află într-un viitor chiar foarte apropiat.
Pe măsură ce va avansa, informatica cuantică va crește la unison cu alte tehnologii IT, cum ar fi supercomputerele și GPU-urile. O mare parte din discuțiile legate de calculul cuantic se bazează pe posibilele sale implicații pentru organizațiile comerciale și agențiile guvernamentale în ceea ce privește securitatea cibernetică.
Calculul cuantic reprezintă o amenințare foarte reală la adresa securității datelor criptate
Mai mult de jumătate dintre organizațiile din întreaga lume consideră că viitoarele progrese în domeniul calculului cuantic amenință deja seturile lor actuale de date, potrivit unui nou studiu realizat de Deloitte. În cadrul sondajului realizat în rândul a peste 400 de profesioniști în domeniul securității cibernetice, 50,2% dintre respondenți au declarat că organizația lor este expusă riscului unor atacuri de tip „recoltare acum, decriptare mai târziu”. Acestea sunt atacuri cibernetice prin care infractorii extrag date criptate anticipând momentul în care computerele cuantice vor fi folosite pentru a sparge algoritmii criptografici existenți.
În următorul deceniu, întreprinderile și guvernele vor întâmpina obstacole grave pe măsură ce se dezvoltă informatica cuantică, potrivit CISA. Aceasta afirmă că „Pe măsură ce această tehnologie avansează în următorul deceniu, calculul cuantic crește riscul pentru unele metode de criptare utilizate pe scară largă pentru a proteja datele clienților, pentru a finaliza tranzacțiile comerciale și pentru a securiza comunicațiile”.
Concluzii
Spre finalul acestuia articol, putem spune că nu este niciun secret faptul că noua ramură din știință cunoscută sub numele de Quantum Computing este unul dintre cele mai fierbinți subiecte din lumea tehnologiei în acest moment. Și pe bună dreptate: computerele cuantice au potențialul de a revoluționa totul, de la medicină la servicii financiare. Dar una dintre cele mai importante aplicații ale calculului cuantic care ar putea schimba totul este în domeniul securității cibernetice.
Computerele tradiționale procesează informațiile folosind biți, care pot fi fie 0, fie 1. Pe de altă parte, computerele cuantice folosesc qubiți, care pot fi atât 0, cât și 1 simultan. Acest lucru înseamnă că, în mod deloc surprinzător, calculatoarele cuantice pot procesa cantități masive de date mult mai rapid decât calculatoarele tradiționale.
În mâini greșite, acest lucru ar putea permite computerelor cuantice să treacă prin forță brută prin metodele tradiționale de criptare, cum ar fi RSA și AES. Însă, în mâinile potrivite, computerele cuantice ar putea fi folosite și pentru a crea metode de criptare noi și mai sigure. Distribuția cuantică a cheilor, de exemplu, este o metodă de distribuire a cheilor criptografice care utilizează mecanica cuantică și care este imposibil de hackuit.
În cele din urmă, calculul cuantic va avea un impact profund asupra securității cibernetice. Întrebarea nu este dacă, ci când.