Lipsa de cipuri s-ar putea extinde până în 2024, potrivit Intel

Lipsa de cipuri s-ar putea extinde până în 2024, potrivit Intel

Intel a prezis că deficitul global de cipuri va dura cel puțin până în 2023. La șase luni după această prognoză, CEO-ul companiei, Pat Gelsinger, sugerează că problemele ar putea să nu se termine înainte de 2024. Vorbind vineri pentru CNBC, executivul a remarcat că, spre deosebire de previziunile anterioare conform cărora deficitul general de semiconductori se va încheia în 2023, acum ei cred că s-ar putea muta în 2024. Liniile de producție vor deveni mai îngrijorătoare, deoarece lipsurile afectează acum echipamentele.

Deși această predicție poate părea puțin sumbră, ar trebui să știți că deficitul de cipuri este o situație dinamică și în evoluție, care nu afectează întotdeauna toate tipurile de cipuri. Pe măsură ce lucrurile au progresat, unele industrii și părți au fost afectate mai rău decât altele. De fapt, merge destul de bine pentru cipurile Intel. „Pentru prima dată în ultimii ani, fabricile noastre Intel și oferta de substrat sunt aproape de a satisface cererea clienților noștri”, a declarat Gelsinger, joi, la întâlnirea privind veniturile companiei din trimestrul I 2022.

Când Gelsinger spune că deficitul se va extinde până în 2024, el vorbește în parte despre capacitatea industriei de a satisface cererea de produse noi construite pe linii noi, nu doar pe linii existente. „Ne așteptăm ca industria să continue să se confrunte cu provocări în domenii precum capacitatea de turnătorie și disponibilitatea sculelor ca IDM cel puțin până în 2024.”. Digitimes a raportat recent că furnizorii de echipamente de fabricare a cipurilor fac backup pe un program de 18 luni, suficient pentru mai mult de șase luni față de anul trecut.

Cu alte cuvinte, procesoarele, GPU-urile și consolele de jocuri au fost unele dintre cele mai importante articole afectate de deficit, dar oferta și cererea par să înceapă deja să se egaleze. Dar vânzătorii de cipuri de rețea se află încă în mijlocul unei penurii majore de cipuri. Gelsinger a arătat că Ethernetul este o constrângere deosebit de dificilă a aprovizionării ecosistemelor, care încetinește livrările de PC-uri.

Între timp, Intel; Una dintre companiile care a investit masiv în noi linii de producție prin construirea de noi fabrici în statele americane Ohio, Arizona și Germania. Cu toate acestea, cronologia actuală arată că niciuna dintre aceste noi fabrici nu va fi activă până la trecerea penuriei de cipuri. Primele noi unități de producție din Chandler, Arizona nu sunt programate să se deschidă până în 2024.

[SURSA]

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un comentariu

Share to...