Meta închide 9000 de conturi legate de propagandă chineză

Meta

În era digitală, rețelele de socializare au devenit un teren fertil pentru răspândirea propagandei și dezinformării. Recent, Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, a luat măsuri drastice împotriva unei rețele de propagandă chineză extinse.

O operațiune de amploare

Meta a identificat și șters mii de conturi, pagini și grupuri legate de o rețea chineză de propagandă. Această operațiune a fost rezultatul unei investigații începute în 2019. În total, 9000 de conturi, pagini și grupuri de pe Facebook și Instagram au fost șterse. Acestea erau urmărite de aproximativ 560.000 de persoane din întreaga lume. „Acesta rețea a fost creată în China și viza multe regiuni ale lumii, inclusiv Taiwan, Statele Unite, Australia, Regatul Unit, Japonia și, în general, vorbitorii de limba chineză”, a precizat Meta. [Sursa: The Guardian]

Ramificații pe multiple platforme

Rețeaua de propagandă nu era limitată doar la Facebook și Instagram. Avea ramificații pe peste 50 de platforme și forumuri, inclusiv YouTube, TikTok, Reddit, Medium, Pinterest și Twitter. Meta a identificat multe activități provenind dintr-un spațiu comun în China, probabil birouri, cu vârfuri de activitate dimineața și după-amiaza, și pauze care corespundeau orelor de masă din Beijing.

Propaganda și dezinformarea

Majoritatea postărilor și comentariilor făcute de rețea erau pozitive față de China și critice față de politica occidentală. O campanie majoră a rețelei chineze a încercat să convingă lumea că Covid-19 a avut originea în Statele Unite, susținând această afirmație cu studii științifice false. Din fericire, în ciuda „eforturilor” și a audienței largi, propaganda „a avut întotdeauna dificultăți în a depăși propria (falsă) cameră de rezonanță”.

Această operațiune de ștergere a conturilor reprezintă un pas important în lupta împotriva propagandei și dezinformării online. Cu toate acestea, rămâne de văzut cât de eficiente vor fi aceste măsuri pe termen lung, având în vedere amploarea și complexitatea rețelelor de propagandă.

[SURSA]

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un comentariu

Share to...