NASA încearcă să restabilească comunicarea cu Voyager 2

Voyager 2

NASA se confruntă cu provocarea de a restabili comunicarea cu Voyager 2, care a fost pierdut din cauza unui semnal greșit. Această sondă spațială se află în adâncurile spațiului interstelar, mult mai departe decât oricând, iar echipa de control al zborului speră să capteze un semnal de la ea.

Comunicarea cu Voyager 2 a fost întreruptă cu mai mult de o săptămână în urmă, din cauza unei comenzi eronate trimise de controlorii de zbor. Această comandă greșită a determinat devierea antenei Voyager 2 de la Pământ. Chiar dacă devierea antenei era doar de 2%, acest lucru a fost suficient pentru a întrerupe comunicarea.

Deși șansele par mici, NASA nu a pierdut speranța de a restabili comunicarea cu sonda spațială. Potrivit unei declarații, se spune că un semnal liber de la Voyager 2, despre care se crede că se află la o distanță de 19 miliarde de kilometri de la Canberra, capitala Australiei, va fi căutat. Este de remarcat faptul că un semnal dintr-o astfel de distanță ar dura mai mult de 18 ore pentru a ajunge pe Pământ.

Voyager 2 a fost lansat în 1977 de către NASA pentru a studia sistemul solar exterior, inclusiv Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. A fost lansat doar cu două săptămâni înaintea lui Voyager 1 și a intrat în spațiul interstelar în 2018. Sonda spațială a descoperit, de asemenea, o serie de noi luni în jurul lui Uranus și Jupiter.

Potrivit Laboratorului de Propulsie cu Reactie al NASA, care gestionează misiunile Voyager, săptămâna viitoare, antena Canberra, care face parte din Rețeaua Spațială Profundă a NASA, va încerca să trimită comenzi corecte către Voyager 2, sperând să atingă obiectivul. În caz contrar, NASA va trebui să aștepte până în octombrie pentru a efectua o resetare automată a sondei spațiale.

Deși nu a reușit încă să restaureze comunicarea cu Voyager 2, NASA menține încă legătura cu Voyager 1. Voyager 1, aflat la o distanță de aproape 24 de miliarde de kilometri, rămâne cea mai îndepărtată sondă spațială a umanității.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un comentariu

Share to...