NASA este de părere că, până în 2030, astronauții are putea locui și lucra pe Lună

NASA este de părere că, până în 2030, astronauții are putea locui și lucra pe Lună

Oficialii NASA au declarat că astronauții ar putea trăi și a lucra pe Lună până la sfârșitul acestui deceniu. Potrivit lui Howard Hu, șeful programului Orion (agenția americană pentru nave spațiale), oamenii ar putea fi exploratori activi pe Lună pentru „perioade prelungite” înainte de 2030 – cu acces la rovere și habitate în care pot trăi.

„Cu siguranță, în acest deceniu, vom avea oameni care vor trăi pentru anumite perioade de timp… pe Lună. Vor avea habitate, vor avea rovere pe sol”, a declarat el în cadrul emisiunii Sunday with Laura Kuenssberg de la BBC.

Duminică, Hu a vorbit în timp ce racheta Artemis de 98 de metri se pregătea să decoleze spre Lună în prima sa misiune fără echipaj uman. Hu este responsabil de navele spațiale ale Nasa pentru explorarea spațială din februarie. Uriașa rachetă, care are în vârf nava spațială Orion, trebuia să fie lansată miercuri de la Cape Canaveral, în Florida, dar a suferit o serie de întârzieri din cauza unor probleme tehnice și a uraganelor.

Nava spațială transportă trei manechine echipate cu dispozitive de înregistrare adecvate pentru a documenta provocările și eforturile misiunii Artemis 1. În acest moment, racheta se află la aproximativ 134.000 km de Lună.

„Este primul pas pe care îl facem către explorarea spațiului cosmic pe termen lung, nu doar pentru Statele Unite, ci și pentru întreaga lume. Cred că aceasta este o zi istorică pentru Nasa, dar și pentru toți oamenii care iubesc zborurile spațiale umane și explorarea spațiului cosmic”, a declarat Hu.

Nava spațială se va apropia de Lună până la 60 de mile, apoi va zbura încă 40.000 de mile înainte de a începe călătoria de întoarcere. Aceasta va fi parcurs 1,3 milioane de mile până când va ateriza în Oceanul Pacific pe 11 decembrie – o distanță record pentru o navă spațială construită de oameni.

După reintrarea în atmosfera Pământului, nava spațială va atinge o viteză de aproximativ 25.000 km/h (15.000 mph), ceea ce va face ca scutul său termic să fie foarte fierbinte – aproximativ 2.800C (5kF)! Cel mai probabil, se va prăbuși în oceanul de lângă San Diego.

Succesul misiunii Artemis va deschide calea pentru viitoarele zboruri, inclusiv pentru cele care vor trimite oameni în jurul Lunii. Dacă totul merge bine, misiunea Artemis 3 ar putea avea loc în 2026 și ar putea trimite oameni pe suprafața Lunii – ceea ce nu s-a mai întâmplat din 1972. Planurile NASA pentru acest zbor următor includ aterizarea primei femei pe Lună, urmând ca, într-o vizită ulterioară, să aterizeze și prima persoană de culoare pe suprafața lunară.

Programul Artemis prevede construirea unei stații spațiale numite Lunar Gateway, unde astronauții vor locui și vor lucra în timp ce vor orbita în jurul Lunii. „Ceea ce ne așteaptă este călătoria noastră spre Marte”, a declarat Hu pentru BBC. „Această călătorie de doi ani va fi foarte importantă pentru a ne ajuta să învățăm mai multe dincolo de orbita noastră terestră”.

Marian prezintă un interes ridicat față de marketingul digital. Acesta consideră că internetul e un mediu minunat care oferă oportunități nelimitate utilizatorilor de a se dezvolta și de a-și exprima creativitatea. Cu o experiență vastă în copywriting, Marian a redactat articole pentru revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, în perioada 2016-2018. Apoi, din 2019, Marian a preluat rolul de Redactor-șef adjunct și SEO Specialist în cadrul portalului de ştiri şi informaţii IT&C intitulat GEEKI. Pe lângă capabilitățile sale de gândire critică, fiind capabil să facă diferența între corelație și cauzalitate în domeniul SEO, acestuia îi place, de altfel, să scrie articole despre diverse subiecte ce țin de tehnologie, știință și divertisment.

Lasă un comentariu

Share to...